U trendu

Neke korisne informacije o kondomima

U vezi ste neko vreme i želite da imate i seksualne odnose. Znate da je upotreba kondoma veoma, veoma preporučljiva – štiti vas od neželjene trudnoće i od polno prenosivih bolesti (neke od polno prenosivih bolesti moguće je imati a da se ne osete nikakvi simptomi, pa da zaražena osoba i ne zna da je zaražena niti da može zaraziti još nekog – a te bolesti, dugoročno gledano, mogu imati veoma neprijatne posledice, od izuzetno bolnih upala pa do steriliteta). Dobro, to što ste mladi ne znači i da ste ludi (to jest, ne mora obavezno da važi mladost – ludost) i nameravate da koristite kondom. Evo nekih korisnih stvari koje bi trebalo znati o kondomima.

Pametan je potez da uvek nosite kondom sa sobom, čak i ako ste devojka – na taj način ne može da dođe do izgovora: „Nemam kondom, a sad je nemoguće nabaviti ga.“ Kad smo kod nošenja kondoma: sasvim je u redu da ga nosite u džepu, novčaniku ili u ručnoj tašni. Međutim, vodite računa da kondom na takvom mestu ne provede više od nekoliko dana, jer ga toplota može oštetiti. Jedna greška je sasvim dovoljna.

Ukoliko čujete da neko ne koristi kondom jer je alergičan (ili alergična), to ne mora da znači da ta osoba upotrebljava jeftin izgovor. Alergija na kondom zaista postoji (nije česta, ali postoji) – to je zapravo alergija na lateks, vrstu gume od koje se prave kondomi. Samo, ta alergija nije razlog za rizično ponašanje, jer se u tom slučaju može upotrebiti poliuretanski kondom (poliuretan je vrsta plastike). Nalazi se nešto teže nego onaj od lateksa, ali je moguće naći ga. Postoje i kondomi od prirodnih materijala, ali oni su skuplji i, mada štite od neželjene trudnoće, ne štite od polno prenosivih bolesti.

Može se javiti problem suvoće vagine, što uzrokuje bolne odnose. Najverovatniji uzrok je to da devojka nije dovoljno opuštena, pa tu može da pomogne duža predigra. Pomaže i upotreba lubrikanata, samo bi trebalo da znate da lubrikanti na bazi ulja često dovode do pucanja kondoma – upotrebljiviji su oni na bazi vode.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.