najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

O samopotamnjivanju

U toku leta – i ne samo leta – mnogi žele da imaju lepu, preplanulu boju. Međutim, nezdravo je čvariti se na suncu, ni solarijumi nisu zdravi, tako da kao najzdravija opcija, ako baš insistirate na preplanulosti, ostaje takozvani ten iz tube.
Danas se u kreme za samopotamnjivanje stavljaju različiti hranljivi sastojci, pa je tako moguće nahraniti kožu slično kao i hranljivim mlekom za telo. Međutim, samopotamnjivanje može da donese druge probleme, estetske prirode – neki delovi tela mogu da ispadnu narandžasti, negde se skupi više farbe, negde se naprave fleke… Zato nije loše znati neka pravila o tome kako da izbegnete ove probleme.
Prvo i osnovno pravilo jeste da je pre nanošenja sredstva za samopotamnjivanje neophodan piling. Na taj način se uklanjaju mrtve ćelije, što omogućava da koža ravnomerno upije sredstvo koje koristite, umesto da se naprave fleke. Posle toga je dobro naneti neki hidrirajući losion za telo, lagane strukture da bi i sredstvo za samotamnjenje moglo da se upije. Hidrirajući losion je naročito bitno naneti na suvlje delove kože, kao što su laktovi.
Nakon toga se nanosi samo sredstvo za samopotamnjivanje, blagim kružnim pokretima, i to detaljno, nemojte ništa zaboraviti. Za teže dostupne delove tela lakše ide ako koristite sprej. Ukoliko potamnjujete i lice (što treba raditi posebnim sredstvom za lice), “uđite” malčice i u kosu, da vam se ne bi napravila bela linija. Nakon nanošenja sredstva, vrlo temeljno operite ruke, posebno deo između prstiju i zanoktice, sačekajte da vaša koža upije sredstvo koje ste naneli, i tek tad se obucite.
Ova sredstva se mogu koristiti i svakodnevno, ali samo ona koja imaju efekat blagog, postepenog tamnjenja. Samo, ne zaboravite da ove kreme ne sadrže u sebi nikakvu zaštitu od sunca, kao i da vam na ovaj način potamnjena koža ne pruža nikakvu dodatnu zaštitu od sunca, pa je i dalje neophodno da redovno koristite sredstva za zaštitu od UVA i UVB sunčevih zraka kao i da se niste “obojili”.
Još nešto: ako želite da vam boja duže traje, koristite posebne gelove za tuširanje i kreme koje produžavaju efekat.

5 komentara
 1. Taša Milinković

  Da bi ruke i prsti ravnomerno potamneli, posle temeljnog pranja ruku u tankom sloju namazati sloj kreme za samopotamnjivanje.

 2. Biljana Jovanović

  Ja koristim sve navedeno, ali kremu stavljam rukavicom za farbanje kose!

 3. Sofija M

  A šta uraditi da na rukama ne ostane trag ili fleka, jer se posle pranja ruku krema sa tog dela skine i zglobovi, šake ili prsti neće ravnomerno potamneti?

 4. Sandra Džolić

  Članak mi se jako sviđa, kratak je i jasan, tj. dobila sam sve potrebne informacije. Kupila sam sredstva za potamnjivanje, ali ih još nisam koristila da ne bih bila nesrazmerno potamnela, tj. flekava, a niko mi nije dovoljno dobro objasnio korišćenje. Hvala vam! Želim vam uspešan dalji rad! Pozdrav.

 5. Emilija Lazović

  Pa baš da je tzv. farba iz tube bolja i od solarijuma i od sunca – ne bih se složila. Šta mislite o tome da se ta farba recimo skine posle depilacije nogu i ruku? Drugarica mi ima crtu na butimana kao i na laktovima, pa izgleda kao kremić! Bas bez veze! A i beli grudnjaci i svetle majice su joj se upropastili!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike