Osoba sa stavom

Jeste li se ikada našli u prilici da činite ono što vam se ne dopada, ili nešto za šta verujete da je pogrešno, samo da biste se složili sa prijateljima? Koliko često znate odgovor na času, ali oklevate da se javite? Čujete li ponekad pogrešne tvrdnje ili zlobne komentare, ali i ne otvorite usta da biste se suprotstavili? Ustati u odbranu sebe i svojih verovanja jeste vrlina, a ne mana. Međutim, ta veština se uči i usavršava. Vrlo je važno da umete da kažete „dosta“, posebno ako osećate pritisak svojih vršnjaka.

Devojčice često ne žele da kažu šta misle da ne bi povredile nečija osećanja. Ipak, ako govorite u svoje ime, to ne znači da izgovarate zlobne reči, da uvek sve znate najbolje ili da ne dozvoljavate drugima da progovore. Ukoliko iznesete svoje mišljenje, to znači da dovoljno poštujete sebe i da verujete u svoje sudove. Možete braniti svoj stav, ili braniti druge i bez osećaja krivice tražiti da vam drugi objasne ono što ne razumete.

Niste dužni da se složite sa drugim osobama ako osećate da nešto nije u redu, posebno ako time omalovažavate neke ljude! Ne treba da kažete: „Ne znam“ i da ne date tačan odgovor samo zato što se plašite da ćete zvučati pametnije od ostalih. Ako vam neko kaže kako izgledate lepo, ne odgovarajte: „Ko? Ja? Ma, ova garderoba mi ne stoji najbolje, a i boje se uopšte ne slažu.“ Samo se zahvalite i prihvatite iskreni kompliment.

Ukoliko ste suviše nervozne da biste govorile – vežbajte; sa bliskim prijateljima, u porodici, čak i ispred ogledala. Govor tela (držanje, pogledi itd.) otkriva koliko ste sigurne u sebe. Stojte uspravno. Ne igrajte se kosom, ne grickajte nokte i ne klackajte se napred-nazad dok razgovarate. Gledajte sagovornika u oči. Uzdignite glavu i dišite duboko. Izbegavajte zamuckivanje i poštapalice tipa „hm“, „uh“, „pa…“, „ovaj…“ dok pričate. Kad god iznosite svoje mišljenje, govorite mirno i pouzdano.

Vaše zamisli su dobre koliko god i ideje bilo koga drugog, pa neka svi znaju šta zaista mislite!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.