Pažljivo slušajte

I devojke i momci vole da pričaju – devojke više, momci manje, ali malo ko baš ćuti. Naravno, kad neko priča, a naročito kada se poverava, želi da ga onaj kome priča pažljivo sluša. Oni koji stvarno umeju da slušaju uvek su dragi prijatelji i, ako su ljudi skloni da vam se poveravaju a vi zaista umete da ih saslušate, uvek ćete biti omiljeni u društvu. E, sad, da li stvarno umete da slušate?

Neko bi na ovo rekao „pa svako ume da sluša“, ali nije tako. Ima (i to i previše) onih koji uopšte ne umeju da slušaju. Glava im je toliko puna razmišljanja o samom sebi i o sopstvenim problemima i/ili opsesijama, da oni uopšte ne slušaju druge. Čak i kad ćute i izgledaju kao da slušaju, oni, zapravo, samo čekaju svoj red da govore.

To se veoma oseti. Stvarno je odvratan osećaj kad nekome pričate nešto i shvatite da vas ta osoba uopšte ne sluša. Još je gore kad se toj osobi poveravate, pričate joj veoma intimne stvari, nešto što ni roditeljima ne smete ili ne želite da poverite – i onda shvatite da je ta osoba, mada možda tiha, u mislima negde sasvim daleko i pojma nema šta ste joj rekli. Nismo sigurni da li je takva situacija više frustrirajuća ili ona kada vas sagovornik svaki čas prekida i kada ne možete da dođete do reči.

Nemojte i vi biti takvi! Ovo ne znači da ste obavezni da budete svačije rame za plakanje, ali kada odaberete da nekoga saslušate, zaista to i učinite. Slušajte pažljivo, učestvujte u razgovoru, pokažite da razumete i saosećate. Tako ćete najbolje pomoći onome ko vam se poverava i stvoriti osećaj kod te osobe da nije sama na svetu, da postoji neko ko je razume i podržava. Kao što je taj osećaj potreban vama, tako je potreban i svakom ljudskom biću. Naravno, vi niste zaduženi da pomažete svakom ljudskom biću na ovoj planeti, ali pomoći vama dragim osobama treba.

U redu, slušate vi i umete da slušate, ali vas neće niko da sasluša? U tom slučaju, družite se s pogrešnim ljudima, onima koji brinu samo o zadovoljavanju sopstvenih potreba. Družite se s ljudima koji vas nisu vredni. Pronađite iskrene prijatelje – ako ste sposobni da zaista slušate, za vas će uvek biti mesta u nekom društvu, društvu koje zaslužuje tako pažljivu osobu kao što ste vi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.