U trendu

Pčelice i rode

Zamislite ovo: kulirate po kući, gledate TV, surfujete netom ili radite domaći. Vaš roditelj seda pored vas, uzima bananu i umesto da uživa u desertu – iz čista mira započinje razgovor o seksu, koristeći voćku kao rekvizit. Prilično nezamislivo, ali to se zaista desilo 16-godišnjem tinejdžeru koji situaciju opisuje kao „čudnu, totalno neočekivanu i u suštini vrlo zbunjujuću“.

Kada želite da razgovarate sa roditeljima o seksu, imajte na umu da to ponekad podrazumeva i neprijatne momente, i to ne samo za vas nego i za njih. Kako započeti takav razgovor i učiniti ga manje neprijatnim?

Sedamnaestogodišnji Nikola seća se situacije kada je njegov otac iznenada promenio temu u toku vožnje od škole do kuće. „Vozili smo se i pričali o kolima ili nečemu sličnom i odjednom je rekao: „Znaš, ako počinješ sa seksom, moraš da koristiš kondom.“ Jedino što mi je palo na pamet bilo je – otkud sad to. Pokušao sam da promenim temu, ali je on utišao radio i nastavio. Kao da je imao unapred pripremljene beleške, ili tako nešto.“

Većina odraslih, pa i roditelji, zbunjeniji su od vas i zapravo ne znaju kada je „pravo vreme“ za takav razgovor o seksu. Možete im olakšati tako što nećete reagovati kao da ste šokirani (kao Nikola) ako razgovor iznenada postane škakljiv.

Petnaestogodišnja Katarina seća se kako je pre nekoliko godina pitala majku o telesnim razlikama između dečaka i devojčica. „Mama je postala užasno nervozna i počela da priča o tome kako momci imaju te svoje „instrumente“ i kako ne bi trebalo da se igram sa njima sve dok se ne udam. Bila sam strašno ljubomorna na dečake zato što mogu da sviraju muziku na skrivenim delovima tela.“

Ako želite da započnete razgovor o seksu, nemojte pokušavati da uhvatite roditelje nespremne. Dobar početak može biti kada se određena pitanja u vezi sa seksom pomenu na TV-u ili razgovor o iskustvima drugih tinejdžera.

Na pitanje ima li neka duhovita iskustva u vezi s ovom temom, 19-godišnja Sara je odgovorila: „Još uvek čekam na taj razgovor!“ Zapravo, mnogi stariji tinejdžeri reći će vam da njihovi roditelji nikada nisu ni pokušali da razgovaraju sa njima o seksu.

Kakva god da je vaša situacija, ne zaboravite da mnogi stručnjaci ohrabruju tinejdžere da postavljaju pitanja o seksu i diskutuju o tome sa roditeljima ili drugim odraslima kojima veruju. Njihovo mišljenje i iskustvo ne samo da je važno već vam može biti od izuzetne pomoći da biste doneli zdrave odluke o svom telu i seksualnim aktivnostima. Čak i ako nikako ne uspevate da lako razgovarate sa roditeljima o tim stvarima, setite se da je i njima podjednako neugodno. Koristite jednostavne reči, budite otvorenog uma i iskoristite svaku priliku u kojoj takva diskusija može biti opuštena i informativna.

Sklonite sve banane pre nego što počnete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.