Posvađana s drugaricom – a treća posmatra

Gluposti se dešavaju, kao i ružne situacije. Tako se desi i da se posvađate s dobrom drugaricom – da se jako posvađate. Ne mislimo na onu vrstu svađe kad se odmah pomirite, kada ili jedna prizna da je pogrešila i izvini se, a druga prihvati izvinjenje, ili nađete neki kompromis. Mislimo na svađu kad jedna drugoj svašta kažete i nakon toga prestanete da pričate jedna s drugom. To bi bila, pod bilo kojim okolnostima, veoma neprijatna i nezgodna situacija – a dodatak na neprijatnosti bude to što se svađa odrazi i na još poneku drugaricu. Recimo, bilo vas je tri u stalnoj ekipi i vas dve ste se posvađale – a treća treba da smisli šta da uradi i kako da se postavi.

Ukoliko je iole pametna, treća devojka iz vaše ekipe potrudiće se da ostane neutralna. Ako ste vi imalo fer, cenićete to što se ona ne stavlja ni na čiju stranu, razumećete da ni njoj u takvoj situaciji nije nimalo lako i, pošto s njom zaista nikakav sukob nemate, potrudićete se da joj olakšate neprijatnu situaciju. Kako?

Za početak, cenite to što ta vaša prijateljica i vas i devojku s kojom ste trenutno posvađane voli podjednako. Poštujte to što ona nije upletena u svađu, što nije ni na čijoj strani i prihvatite činjenicu da će ona nastaviti da se druži i s vama i s vašom trenutnom neprijateljicom. Ono što nikako ne treba da učinite jeste da pokušavate da je uvučete u svađu, niti da je prisilite da bira – ona je već u dovoljno zamršenoj situaciji, dodatak ucene joj uopšte nije potreban.

Takođe, nemojte pred njom da ogovarate devojku s kojom ste se posvađale – ona nije u svađi s njom i ne želi da sluša ružne stvari o njoj, baš kao što ne želi da ih sluša ni o vama. Konačno, nemojte očekivati da vas ona u svemu podržava, naročito ne da odobrava svaki vaš osvetnički ili zlonameran postupak.

Upamtite: već ste u svađi s jednom drugaricom, poslednje što vam treba je svađa s još jednom (ili možda stvarno želite da ostanete bez drugarica?). Dajte sve od sebe da poštujete neutralnost neutralne drugarice – a, po mogućnosti, i da se pomirite s onom s kojom ste u svađi, pa da ponovo možete da uživate u zajedničkom druženju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.