U trendu

Preživeti letovanje s matorcima (1)

Joj, ne! Tako ste želeli da odete na letovanje s društvom – samo mala deca idu na more sa roditeljima – ali, iz nekog razloga, vaša želja se nije ostvarila. Umesto toga, na letovanje idete sa svojom porodicom. Već vidite sebe kako vam uživancija propada jer celog dana morate da pazite na mlađeg brata ili sestru, ili zato što vam roditelji stalno nešto zapovedaju, još više nego kod kuće… Horor! Prosto vam dođe da im svima okrenete leđa i do kraja letovanja ne progovorite s njima ni reč! No, nije sve tako crno: uz nekoliko „caka“, i letovanje s roditeljima može da ispadne sasvim prihvatljiva varijanta.

Jedna od prvih nevolja može biti samo putovanje: kad ste kod kuće, ako vam je dosta svega, uvek možete da se zavučete u svoju sobu (pod pretpostavkom da je imate), ali od pridika roditelja i prevesele mlađe braće i sestara nemate gde da se sklonite ako ste u usijanom automobilu usred nedođije, ili u kupeu voza, autobusu, avionu… To znači da morate biti koliko-toliko konstruktivni ako putovanje preti da postane noćna mora. Ukoliko vas gnjave mlađi brat ili sestra, smislite im neku laganu igru kojom mogu da se zanimaju, pa da vas ostave na miru. Što se roditelja tiče, ako vam nije do razgovora s njima, uvek pali čuveno „boli me glava“. Ponesite CD-player, vokmen ili i-Pod, slušalice u uši i „isključite“ sve ostalo.

Nadali ste se da ćete makar na dva dana otići sa društvom na kampovanje ili u nečiju vikendicu, ali roditelji vam to ne dopuštaju – kazna za loše ocene. S ovim se nije lako izboriti. Najbitnije je da sačuvate smirenost, da ne vrištite ni da besnite, jer ćete takvim ponašanjem samo ojačati roditelje u uverenju da ste nezreli i da vam je neophodna stroga disciplina. Umesto toga, raspitajte se za što više detalja o planiranom putovanjcu – ko sve ide, gde se ide, s kim se ide, šta planirate da radite… Recite roditeljima da vam je jasno da ste morali više da radite, obećajte da ćete se više truditi u toku sledeće školske godine (poželjno je da obećanje i održite, pre svega zbog vas samih!), pa kad vam se učini da su bar malo odobrovoljeni, zamolite ih da vas puste s društvom na mini-putovanje. Ukratko im izložite detalje putovanja – vaši roditelji će steći utisak da ste zreli, odgovorni i da ništa ne krijete od njih – i srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.