Preživeti prvu svađu u vezi (1)

Ljubavna veza je predivna stvar, blistate od sreće, predivno vam je što ste najzad s osobom u koju ste zaljubljeni, ne možete da zamislite ništa lepše… A onda, nakon nekog vremena, dođe i do prve svađe u vezi, što može da bude prilično traumatično iskustvo. Da vam ta prva svađa ne bi bila i poslednja, to jest da ne bi došlo do raskida, evo vodiča za „preživljavanje“.
Na početku veze sve vam je lepo, divno je, trudite se sve vreme da date svoj maksimum i da tolerišete sve eventualne mane i greške voljene osobe, i ona se ponaša isto tako. Vremenom, kako sve više postajete uvereni da ste stvarno voljeni, počnete i da se opuštate, da budete malo više svoji, a niko nije baš uvek u svom idealnom izdanju. Opustite se vi, opusti se i voljena osoba, a razlike među vama sigurno postoje (ne postoje dve iste osobe, niti dve osobe koje će se uvek osećati isto i biti raspoložene za isto). Istovremeno, vaš prag tolerancije se vraća blizu onog koji inače imate, to jest, nećete baš sve da dopustite, protiv nečega ćete se i pobuniti kada vam zasmeta. A pošto ste se dovoljno opustili da pokažete sebe u svom uobičajenom izdanju, ne u svakom trenutku ultratolerantnom i ultraslatkom, usudićete se i da pokažete svoje neslaganje s nečim što voljena osoba učini a što vam zasmeta. I eto prve svađe.
Ta prva svađa može biti šokantno iskustvo. Kakva svađa kad se vas dvoje volite? Da li to znači da se više ne volite? Hoćete li sad raskinuti? Veoma mlade osobe neretko raskinu čim se prvi put posvađaju, zbog neiskustva, zato što ne znaju niti mogu da zamisle da se veza nastavi i nakon sukoba. A može – i nastavlja se. Prva svađa može označavati kraj veze, ali može da označi i početak nove faze u vašoj vezi, faze u kojoj učite kako da se prilagodite jedno drugom i kako stvari u vezi uopšte funkcionišu. Nije stvar u tome da se nikad ne posvađate, već kako se svađate – ako ste u stanju da saslušate jedno drugo, da poštujete viđenje stvari voljene osobe čak i ako se s njim ne slažete, i da barem pokušate da nađete kompromis, verovatno je da će vam prva svađa neće uništiti ni oslabiti vezu, već će je ojačati.
U svađi je mnogo važnije kako se svađate nego oko čega je izbila svađa. Nasilje bilo koje vrste trebalo bi izbegavati, jer vam neće doneti ništa dobro. Udarci i šutiranje (stvari ili voljene osobe), bacanje stvari (ili, još gore, gađanje voljene osobe njima) i slične fizičke manifestacije besa nisu dobar način da pokažete da ste nezadovoljni. Ništa se pozitivno ne postiže time, kao ni vređanjem ili pokušavanjem da manipulišete osećajem krivice. Čak i ako je neko očigledno pogrešio, nema svrhe da to stalno iznova ponavljate – pomenuti to jednom ili dvaput može da dovede do razrešenja sukoba, ali ponavljanje toga 50 puta samo će navesti voljenu osobu da se iznova brani, umesto da zajedno s vama radi na rešenju problema. Izuzetak je ako onaj ko je pogrešio odbija da prizna grešku i izvini se, ili ako stalno ponovo radi istu lošu stvar – onda to više nije besmisleno prekopavanje po prošlim greškama, već treba naći razlog zašto se loše ponašanje ponavlja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.