Preživeti prvu svađu u vezi (2)

Da biste preživeli prvu svađu kao par, trebalo bi da oboje budete voljni da vidite zbog čega ste se posvađali, i da oboje budete voljni da se dogovorite, da napravite kompromis. Rezultat kompromisa neće uvek biti takav da oboje dobijete podjednako, neko će nekad morati da odustane više nego ono drugo, ali krajnji cilj svađe trebalo bi da bude postizanje kompromisa, a ne da neko pobedi.
Dok se dogovarate ko će da popusti, treba razmisliti o tri stvari. Jedna je ko je pogrešio ili skrivio (ako je uopšte neko kriv), druga je ko će biti više povređen popuštanjem, a treće je da li je promena koja se traži (ili šta se već traži) razumna i uopšte izvodljiva. Tamo gde je krivica očigledna (varanje, laganje i slično), osoba koja je povredila mora da bude voljna da najviše i učini kako bi grešku popravila. Ali, stvari su retko toliko jasne, mnogo češće je razlog za svađu razlika u mišljenjima ili neusklađenost potreba dečka i devojke (recimo, jedno želi češće izlaske nego ono drugo, ili češći seks, ili…).
Kada se radi ovoj drugoj vrsti sukoba, pitanje postaje u kojoj meri će ko morati da se prilagodi, i tu odluku bi trebalo doneti u skladu s tim ko će se osećati više povređeno ako mu potrebe nisu ispunjene. Na primer, ako je devojka jako osetljiva kad se radi o tome da se njen dečko i dalje druži sa svojim bivšim devojkama, dečko bi trebalo da se zapita da li su ta prijateljstva dovoljno bitna da bi se njegova devojka zbog njih osećala nesigurno i nelagodno. Ako mu ta prijateljstva jesu bitna (dešava se, ne završe se sve veze žestokim sukobima, nekada ostane lepo drugarstvo), dečko treba da učini sve što može da bi se njegova devojka osećala lagodnije kad se o takvim prijateljstvima radi. Ne sme nikad da bude tajanstven kad ga devojka pita o viđenjima s bivšom, a idealno je ako su njih dve u stanju da se druže. Ukoliko ta prijateljstva nisu toliko bitna da bi rizikovao da poremeti odnos s devojkom zbog njih, trebalo bi da ih „pauzira“ na neko vreme. U svakom slučaju, devojka bi trebalo da mu bude na prvom mestu.
Prva svađa je ono što definiše kakva će veza biti u budućnosti. Ona iznova potvrđuje posvećenost momka i devojke jedno drugom, i ako se odvije na pravi način, osnažiće vezu (mada, i ako ispadne stvarno grozna, stvari se mogu kasnije popraviti). Prva svađa je uvek zastrašujuća, ali je bitno prihvatiti da je normalno da se parovi nekad sukobe. Bitno je zbog čega ste se posvađali, ali je način na koji se svađate ono što određuje da li će vam svađa ojačati vezu, ili vas dovesti blizu „tačke pucanja“. Ne raskine se uvek posle prve svađe, mada je normalno da se bojite baš takvog ishoda. Ako raskinete nakon prve svađe, to samo znači da vam veza baš i nije bila jaka. Time što pokušavate da razrešite sukob umesto da samo pobegnete pokazujete jedno drugome da želite da budete zajedno duže vreme, ne samo onda dok je sve lepo. Shvatanje te činjenice je važan trenutak. Prva svađa je samo znak da je vaša veza krenula dalje, da je dospela do dubljeg nivoa, da postajete posvećeniji jedno drugom, intimniji jedno s drugim. A to je dobra stvar, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.