U trendu

Slušala je o tuđim problemima

Kada imate prijatelje, normalno je da ih saslušate kad im je to potrebno, i da im pružite podršku, ali s time ne treba preterivati, niti bilo ko od vas treba da očekuje da umete sve probleme da rešite – još uvek ste veoma mladi i normalno je da s nekim stvarima ne umete da izađete na kraj, kao što je normalno i da je moguće preopteretiti vas tuđim problemima, što je jedna devojka iskusila na sopstvenoj koži.
Ona je uvek bila tu za svoje prijatelje, uvek bi ih saslušala, koliko god teški njihovi problemi bili. Nikad nije odbila da nekog sasluša i bila je ponosna na sebe što se toliko trudi oko prijatelja. A prijatelji su joj dolazili i dolazili, znali su da će ona uvek hteti da ih sasluša, pa su navikli da se uvek njoj obraćaju, bilo da su imali probleme u školi, u ljubavi, kod kuće, bilo da su se izgladnjivali jer su hteli da smršaju… Onda se desilo nešto što ju je nateralo da razmisli o tome šta radi.
Kad vam prijatelji pričaju o problemima, teško je saslušati ih, a onda samo zaboraviti na sve. I tako, nakon napornog dana se vratila kući, razmišljala o problemima svojih prijatelja, videla da joj se smrkava pred očima i onesvestila se. Kad se osvestila, majka je bila pored nje; nikad joj se još nije desilo da izgubi svest, pa ju je majka pitala ima li nekih problema, jer je pretpostavila da se radi o stresu. I devojka je pričala i pričala… To je potrajalo satima. Kad je završila, majka joj je rekla da ni reč nije rekla o tome kako se oseća, samo je pričala o problemima svojih prijatelja.
Tada je shvatila da će nešto morati da promeni. U dogovoru s majkom razgovarala je s nastavnikom u svojoj školi, i nastavnik se složio da nije u redu da je svi zatrpavaju svojim problemima, od kojih mnoge nikako ne bi umela da reši – i ona je tinejdžerka, kao i oni koji joj pričaju o problemima, s mnogim stvarima jednostavno ne zna šta se radi. Školsko osoblje je razgovaralo s njenim prijateljima, o problemima koje su imali i kome da se obrate za tu vrstu problema i kako da ih reše. Nakon toga, jedna od prijateljica više nije htela da priča s njom, dok je s ostalima i dalje u dobrim odnosima, samo više ne pričaju o problemima – super pričaju o muzici koju vole.
Super je kada vas prijatelj sasluša i kada vi saslušate prijatelje, ali nije super kada neko bude preopterećen tuđim problemima – plus, za mnoge stvari je bolje obratiti se roditeljima ili drugim odraslim osobama kojima verujete, prosto jer imaju više iskustva pa će moći da vam daju bolji savet.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.