Spavate li dovoljno?

Koliko spavate? Mislimo, koliko zaista spavate i koliko je vaš san kvalitetan? Među vašim vršnjacima u Belgiji sprovedeno je jedno istraživanje i rezultati nisu nimalo prijatni. Na šta je to ličilo?

Anketirano je 2.500 tinejdžera, a pitanje je bilo koliko ih puta u toku noći probudi poruka s mobilnog telefona. Polovina ispitanih šesnaestogodišnjaka rekla je da im se to dešava svake noći – isto je odgovorilo i 25 odsto trinaestogodišnjaka. A kad im san prekine neki prijatelj koji ne spava u tri noću, teško im je da posle ponovo zaspe, pa se još dugo prevrću po krevetu.

Ni kod nas situacija nije mnogo bolja. Veliki broj tinejdžera spava s uključenim mobilnim, tako da ih bude poruke njihovih prijatelja „noćnih ptica“, pa će u tri noću da razmenjuju poruke. Spava se i s televizorom pored kreveta, što nimalo ne doprinosi kvalitetu sna. Nisu retki ni izlasci u klubove i diskoteke u kojima se ostaje do ujutru. Rezultat?

Rezultat je da su mnogi tinejdžeri stalno pospani, zbog neispavanosti nervozni, u školi se slabo koncentrišu i ni uz najbolju volju nisu u stanju da prate nastavu (još kad je neko predavanje monotono, pa vas dodatno uspava…), pamćenje im je slabo i, generalno uzev, nezainteresovani su za sve osim za zabavu. U zemljama gde velikom broju tinejdžera nije teško da nabave motocikl, a voze ga s usporenim refleksima (neispavanost, velika količina popijene kafe zbog neispavanosti, alkohol konsumiran tokom noćnog provoda), saobraćajne nesreće u kojima ti tinejdžeri nastradaju nisu nikakva retkost.

Problem prave i televizor i kompjuter pored kreveta, jer se isključuju tik pred spavanje (ako se i tada isključe) i tako i kad legnete u krevet niste opušteni ni smireni. Čak i jednom kad zaspite, ostaje vam u podsvesti da će vam se verovatno u toku noći neko javiti porukom, pa ne možete da zapadnete u stvarno dubok i okrepljujući san. Praktično, san u vašem sopstvenom krevetu bude okrepljujuć koliko i kad, zbog iscrpljenosti, zadremate na nekoj žurci na najbližem neokupiranom mestu.

Zabava i druženje su, u principu, super – ali koliko je zaista zabavno kad ste konstantno neispavani i nervozni? Da li se i tada zabavljate ili samo folirate da je sve „kul“ kako biste se uklopili među vršnjake koji se isto tako ponašaju? Ne zaboravite da je mnogo više „kul“ ako radite ono što vam zaista prija umesto da se nekritički i neselektivno prilagođavate idejama drugih – zato se bar povremeno odmorite malo, isključite mobilni, televizor i kompjuter, prošetajte se pre spavanja i lezite rano (podrazumeva se, nećete izaći to veče). Nakon takvog odmora, bićete mnogo orniji za dalji provod i mnogo bolje raspoloženi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.