Šta kad vas kopiraju?

Dešava se ponekad: vaš dobar prijatelj ili prijateljica vas kopiraju. Oblače se kao vi (čak i ako im to loše stoji, jer su potpuno drugačije građeni nego vi), pokušavaju da se ponašaju kao vi, nose istu frizuru i šminku, šta god da uradite, i oni hoće to isto (hoće da se bave istom aktivnošću kao i vi, da odu na ista mesta, da imaju iste stvari, slušaju istu muziku…). Jeste zabavno ako dođete sa novom frizurom i kroz nekoliko dana cela škola ima takvu frizuru, ili kad se cela škola ugleda na vaš stil oblačenja, ali kad vas jedna osoba opsesivno kopira, to ume prilično da nervira. Ako se radi o osobi koja vam je draga, malo je teško grubo joj skrenuti pažnju na to (ukoliko se radi o osobi koju jedva da poznajete, situacija može da bude pomalo jeziva, kao iz nekog horor filma).

Naravno, ukoliko se radi o vama dragoj osobi, ne treba da budete grubi prema njima. Moguće je da ste im, na neki način, idol, da ih iskreno oduševljava sve što radite i da stvarno žele da budu baš kao vi. Ovakva želja nije baš zdrava, ali to im ne bi trebalo reći. Umesto toga, mogao bi da pomogne drugačiji pristup.

Osnovno je da im kažete (bez grubosti) da vam zaista smeta njihovo ponašanje i da uopšte nije neophodno da radite iste stvari da biste bili najbolji prijatelji (neki ljudi, inače sasvim fine osobe, imaju pomalo čudne ideje o tome kako prijateljstvo treba da izgleda – moguće je da su vaš prijatelj ili prijateljica takve osobe). Sledeći put kada požele da iskopiraju neki vaš postupak, predložite im šta bi drugo mogli da urade, a što bi im bilo podjednako zabavno – pošto predlog dolazi od vas, vrlo je verovatno da će prihvatiti.

Ukoliko budete istrajni u ovakvom ponašanju, uvideće i sami da mogu super da se osećaju i kad vas ne kopiraju (samo nemojte da dopustite da stalno od vas očekuju da im kažete šta da urade). Uvideće i da je vaše prijateljstvo jako kao i ranije – zapravo, još i jače, jednom kad su prestali da vas nerviraju. Srećno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.