Šta sa košmarima?

Kada se spomenu košmari, često se pomisli na filmove, recimo na „Košmar u Ulici brestova“, ili na to da se desilo nešto stvarno užasno, pa se za to kaže „pravi košmar“. Međutim, s vremena na vreme svakom se desi da loše sanja – da stvarno ima košmar (ili noćnu moru, ako vam se taj izraz više dopada). Ponekad noćne more mogu biti učestale. Neko bi mogao da pita – dobro, dešava se i šta s tim? To su ipak samo snovi – to nije stvarno. Tačno je da su to snovi, ali česti košmari mogu vas sprečiti da se normalno naspavate, a onda ste hronično neispavani, nervozni, iscrpljeni i mnogo lakše se razbolevate. Nije nimalo zabavno. Dakle, ako patite od čestih košmara, šta učiniti?

Ružni snovi, u principu, potiču od stresa. Oni su pokušaj vašeg organizma da se izbori sa ružnim stvarima koje vam se dese dok ste u budnom stanju. Naravno, teško da će vam se uvek dešavati lepe stvari, ali ukoliko ste konstantno u nekoj frci, možda ne bi bilo loše da sagledate malo svoj način života i da vidite kako biste mogli da izbegnete bar neke stresne situacije. Prilično brz način da to uradite jeste da na papir zapišete sve stresne situacije u kojima ste se našli u poslednjih nekoliko dana. To će vam dati neki putokaz u smislu koje su vam problematične stvari u životu i na čemu bi trebalo da radite. Plus, jednom kad imate spisak pred sobom, možete odmah da razmislite koje od tih situacija ste mogli da izbegnete i kako, pa da to kasnije primenite kad naiđete na sličnu situaciju.

E, sad, to sa izbegavanjem stresa (pa time i otklanjanjem uzroka za nastanak ružnih snova) lepo zvuči, ali nije uvek izvodljivo. Srećom, to nije jedini način da se otarasite košmara, ili da bar smanjite njihovu učestalost. Kao što smo već rekli, košmari su pokušaj vašeg organizma da se izbori sa ružnim stvarima koje vam se dešavaju, to jest, jedan od načina da se izbaci negativna energija. Postoje i drugi načini da se negativna energija izbaci iz organizma, pa ukoliko želite da izbegnete košmare, možete preventivno da primenite neki od tih drugih načina.

Najlakša za primenu je dobra stara fizička aktivnost. Bavite se nekim sportom ili svakog dana trčite barem pola sata. Ako ništa drugo, brzo hodajte pola sata svako veče. Ukoliko tako postupite, lakše ćete zaspati – i imati dobre šanse da spavate kao beba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.