U trendu

Švarceneger protiv gojaznosti među tinejdžerima

Da li vam se nekad desilo da se pogledate u ogledalo i zaključite da imate poneki kilogram viška? Možda vam je neko čak i rekao da bi trebalo da smršate? Višak kilograma se u pubertetu, kao i u ostalim životnim dobima, može desiti; najčešće o tome možete sami povesti računa, tako što ćete jesti manje slatkiša i više se baviti nekom fizičkom aktivnošću (naravno, ovde govorimo o pravom višku kilograma, ne o iskrivljenoj slici o sebi, kakvu imaju anoreksičari). U nekim zemljama (naša, srećom, još uvek ne spada među njih) gojaznost među tinejdžerima postala je veliki problem – liči na epidemiju. Ako je neko gojazan kao tinejdžer, kakav će tek biti kasnije, kada bude imao još manje volje za kretanjem i kada mu zbog godina postane sve teže da se oslobodi viška kilograma? U zemljama razvijenog Zapada gojaznih tinejdžera je sve više i više.

Ovim problemom rešio je da se ozbiljno pozabavi i nekadašnji filmski Terminator, danas guverner Kalifornije, Arnold Švarceneger. Kako? Tako što je potpisao nov zakon, zakon koji zabranjuje kalifornijskim srednjim školama da prodaju hranu s visokim sadržajem šećera i masti. Ne brinite za svoje kalifornijske vršnjake; Švarceneger ne pokušava da ih izgladni, samo da spreči da im u školama prodaju hranu s nepotrebno velikom količinom kalorija.

Novi zakon odnosi se na sastav namirnica u školskim menzama, na hranu iz automata u školama, kao i na hranu koja se može kupiti u školskim prodavnicama. Nova pravila kažu da pice, testenine i sendviči smeju da sadrže maksimalno četiri grama masnoće na sto kalorija. Nijedan obrok ne sme da sadrži više od 400 kalorija na sto grama. Od pića, u školi će moći da se kupe voda, mleko i neki voćni i sportski napici s kontrolisanom količinom zaslađivača. Naravno, sve to ne može da osigura da kalifornijski tinejdžeri postanu vitkiji, ali će im makar omogućiti da u školi mogu da nabave manje kalorične namirnice.

Smatra se da će novi zakon smanjiti priliv novca školama, jer su one do sada dobijale znatna sredstva od firmi koje su im plaćale za dozvolu da u školskim prostorijama prodaju svoje proizvode. Šta mislite, da li će se te firme prilagoditi i početi da proizvode zdraviju hranu, ili smo previše optimistični?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.