U pomoć, imam kontrolni zadatak!

Došao je i taj čuveni kontrolni zadatak iz hemije. Svi oko tebe počinju da pišu, dok ti, naravno, paničiš. Srce počinje da ti lupa. Dlanovi se znoje. Iz glave ti je potpuno nestala formula cijanovodonične kiseline.

Ovo je samo tipičan primer nervoze i to je nešto što pogađa svakoga od nas na nekom nivou. Mala količina anksioznosti je čak i dobra – adrenalin struji telom i pomaže ti da misliš jasnije. Međutim, kada se pređe izvesna granica, tvoja radna sposobnost opada i imaš utisak kao da ti se „mozak blokira“. Evo šta možeš da uradiš da bi sve išlo lakše.

Realno proceni vrednost kontrolnog zadatka

Nervoza je najčešće rezultat pridavanja većeg značaja kontrolnom zadatku nego što to on objektivno zaslužuje. Upamti da ta ocena neće uticati na ostatak tvog života. Čak verovatno neće smanjiti tvoje šanse da se upišeš u željenu srednju školu odnosno na željeni fakultet.

Pripremi se

Možda već dugo pokušavaš da pronađeš „magičnu formulu“ za učenje. Ali – sasvim „klasičan“ način učenja će ti pomoći da dobro uradiš kontrolni zadatak. Nije u pitanju samo učenje, već i vežbanje da naučeno pravilno upotrebljavaš. Jako je važno da ne odlažeš učenje! Bubanje pre kontrolnog ti neće pomoći da se spremiš kako treba. Zatim, (što i nije tako iznenađujuće) tvoj mozak neće biti u stanju da primi dovoljno informacija kada nervozno pet minuta pre kontrolnog prevrćeš sveske i knjige.

Stigni na vreme

Ovako ćeš se pripremiti i na mentalnom planu – imaćeš vremena da pogledaš oko sebe i da se navikneš na okolinu. Uz to, sa radom garantovano počinješ na vreme!

Opusti se

Nervoza može da te obuzme za trenutak. Možda malo zvuči bezveze, ali duboko disanje ti zaista može pomoći. Pored toga, koristi „mentalne slike“ (seti se mirnih letnjih dana na plaži). Nemoj da dozvoliš da panika pobedi, samo se smiri i sve će biti u redu. Želimo ti puno sreće!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.