Uh, roditelji!

Ponekad vam se čini da su zaista super, a već u sledećem trenutku kao da namerno žele da upropaste sve vaše planove. Volite ih bez obzira na sve, iako vam se ponekad čini da ste totalne suprotnosti.

To nije muzika, to je buka…

Najčešće su razlike u muzičkim ukusima. Oni slušaju stari pop 60. i 70. godina prošlog veka, vi trance. Ne razumeju pesme koje nemaju tekst i ne shvataju zbog čega idete u klub u kome nastupa DJ, kad to možete slušati i kod kuće. Par dobrih slušalica je najbolje rešenje. Koristite ih kada su roditelji u blizini. Ne potcenjujte njihov ukus, pa će s vremenom postati tolerantniji.

Šta si to obukla, vidi na šta ličiš…

Kada počnete razgovor o oblačenju, uvek se posvađate. Objasnite im da, kao što one vole cvetne dezene, vi volite crno – to je vaš stil. Rešenje je u mirnom razgovoru. Razgovarajte o stvarima koje se trenutno nose. Iako vas zasipaju staromodnim stvarima i odećom koju nikada ne biste obukli, čine to iz uverenja da ste još suviše mladi da biste izgradili sopstveni stil i žele da vam pomognu. Možda im nakon ovih razgovora i dalje neće biti drago, ali ćete bar pokazati da znate šta želite. I još nešto: ako se vaši stilovi razlikuju, ne vređajte se međusobno. Pustite ih da uživaju u svojim staromodnim haljinama i mišljenje zadržite za sebe. Priznajte im da je super što drže do sebe i nemojte se stideti u njihovom društvu – one su ipak vaše mame.

To treba ovako…

Oni misle da su u pravu, vi takođe. Ako ste tvrdoglavi, prepirci nikad kraja. Jasno je da vi imate pravo na svoje mišljenje i ovde se zapravo radi o načinu komunikacije. Ako postoji tema oko koje se ne slažete, nemojte im uzrujano objašnjavati svoje stavove. Diplomatski, lagano spomenite „kamen spoticanja“. Svakog dana nabacite tu temicu, ali pričajte o njoj smireno, kao da se to podrazumeva. Iznenadićete se kada primetite da i oni s vremenom to prihvataju kao najnormalniju činjenicu.

Kako to da ne stižeš kući pre dva ujutru?

Ponekad roditelji teško razumeju i kada učite do kasno u noć, ako ste već imali ceo dan na raspolaganju. O izlascima u klubove da i ne govorimo. Objasnite im da se klubovi otvaraju tek u deset, da ne možete tamo stići prvi dok još nikoga nema, kao i da se ljudi okupljaju sat-dva kasnije. Bitno im je da znaju kud idete i još važnije – s kim idete. Dokažite da vam se ništa strašno ne može desiti, povremeno im prepričajte prethodni izlazak. Posle izvesnog vremena, postaće mirniji i sigurni ukoliko ne izneverite poverenje.

Kakvi god da su, nemojte im merkati svaku reč, tražeći sukobe i nesporazume. Većina roditelja su razumna stvorenja i žele vam najbolje. Vi ste im ipak najvažniji i najdraži u životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.