U trendu

Uhvatili ste loptu!

Kad vam nešto dobro ide ili vam nešto uspe, ponosni ste na to, prija vam uspeh, to je poznata stvar. A još je i veće zadovoljstvo onda kad ni sami niste sigurni hoće li vam uspeti, strepite, još su i svi pogledi uprti u vas – i uspe vam! Malo je zadovoljstava koja se mogu meriti s time.
Recimo, nespretni ste s loptom. Da li zato što imate dve leve noge, dve leve ruke, niste navikli na sportove s loptom, niste navikli na sportove uopšte, koordinacija vam je loša, tek, nespretni ste. Toliko da je za vas mučenje da budete na terenu, ne volite časove fizičkog jer, kad igrate nešto ekipno, niko više i neće da vam dobacuje osim ako im nastavnik ne naredi, vama je na neki način drago što vam ne dobacuju loptu jer se tako manje blamirate, manje imate osećaj da ste razočarali celu ekipu (mada, osećate se i skroz bezvezno što samo trčkarate zajedno s ostalima, a ništa ne doprinosite). A onda, neko vam ipak dobaci loptu. Da li zato što ste se našli na dobrom mestu, da li zato što je to neko ko shvata šta timski rad znači i razume da vi bez vežbe i ne možete da postanete bolji (a u međuvremenu, da, ispuštaćete loptu, i to je deo učenja), tek, neko vam dobaci. I ponovo osećate sve poglede na sebi, i maltene ste sigurni da nećete uspeti da je uhvatite, ali nekako vam uspe, uspete i da je dobacite dalje, i osećate se neverovatno dobro zbog toga. Zbog običnog hvatanja lopte i njenog prosleđivanja dalje – sitnica za nekog, ogroman uspeh za vas.
Malo je stvari koje pružaju toliko zadovoljstava kao što je uspeh, a kao po pravilu, češće se fokusiramo na ono što nam nije uspelo nego na ono što jeste, pa se zbog toga neretko osećamo gubitnicima. Tako se i odličan učenik može osećati kao gubitnik jer je nespretan na terenu, jer zbog nedostatka sluha ne može da peva u školskom horu iako mu je većina prijatelja tamo, jer nema dara za crtanje pa na likovnom dobija slabije ocene… Kad posmatrate tog učenika sa strane, ne biste ga nazvali neuspešnim, ali bi on sebe mogao tako da vidi.
Da se ne biste osećali tako – kao gubitnik kome ništa ne ide – povremeno se setite šta vam je sve uspelo u poslednje vreme. Može da bude i dobro hvatanje lopte. Ili ste pravili palačinke, dobro su ispale, i s prijateljima ili porodicom ih u slast pojeli. Ili… Svako je uspešan u nečemu, setite se šta je to što vama dobro ide, pohvalite sebe za to (ne, ne treba sebi da govorite da je to ionako beznačajno, jer nije) – a onda ostvarite još neki uspeh i osećajte se dobro zbog toga.

1 komentar
  1. Nataša Gajić

    „Ništa ne uspijeva tako dobro kao uspjeh.“

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike