Vaši roditelji ga ne podnose

Iako vi mislite da je vaša veza najbitnija stvar na svetu (još od otkrića vatre), oni naprosto ne vole novog dečka (ili devojku). Ukoliko roditelji ne podnose vašu najnoviju ljubav, život vam se zacelo vrlo iskomplikovao. Možda vam zabranjuju izlaske; konstantno iščekujete njihove napade, a šunjanje iza njihovih leđa je vrlo stresno.

Najpre pokušajte da sagledate situaciju iz perspektive svojih roditelja. Vaša sigurnost je za njih uvek na prvom mestu. Ponekad su i dobri roditelji, koji ne čine greške u vaspitanju svoje dece, na smrt preplašeni. Shvataju da ste sve više nezavisni, pa ipak imaju potrebu da vas štite, iako znaju da ne mogu biti pored vas sve vreme. Naprosto, nemaju potpunu kontrolu nad vašim životom i ne znaju uvek sa kim se družite, pa zbog toga paniče. Svi roditelji imaju nedoumica – brinu se da li su vas adekvatno osposobili za samostalnost i plaši ih pomisao na to da možete uništiti svoje živote. Verovatno bi tinejdžerima pre bilo žao roditelja nego što bi besneli na njih samo kad bi shvatili zbog čega se roditelji tako ponašaju.

Razmislite i o ovome (čak i ako mislite da su vam roditelji previše zaštitnički nastrojeni): jesu li videli kako vaš partner viče na vas ili da se prema vama ponaša nedolično? U takvoj situaciji, reakcija tipa „oni ne razumeju moju ljubav“ jednostavno nije istinita. Razmislite jesu li primetili nešto što vi niste. Svi želimo da budemo voljeni i ponekad smo spremni da pristanemo na ono što možemo dobiti, čak i od osoba koje nisu dovoljno dobre za nas.

No, ako to nije vaš slučaj, morate otkriti u čemu je problem. Ipak su roditelji druga generacija i možda emotivne veze shvataju potpuno drugačije od vas. Moguće je da ne odobravaju zabavljanje sa pripadnicima druge nacije, društvene klase ili religije… Tužna je istina da će kad-tad neko pokazati prstom na par koji se po nečemu razlikuje. Ako su mama i tata taj neko, jasno im stavite do znanja da se vaš dečko ili devojka ne razlikuje od ostalih ljudskih bića. Možda će konačno uvideti svoje predrasude – logično, tek ako im neko otvori oči. Najbolji argument je da vam se ta osoba dopada uprkos površnim razlikama; da među vama postoji mnogo toga zajedničkog i da vas to čini srećnim parom. To je suština koju ćete verovatno morati da objašnjavate nanovo i nanovo.

Najvažnije je da roditelje ubedite u ispravnost svog izbora. Zato budite vrlo ozbiljni kad je reč o vašoj vezi. Oni moraju verovati da ste dovoljno zreli za takvu odluku. Ako uvide da se ponašate odgovorno i inteligentno, biće spremniji da i vaša osećanja shvate ozbiljno i da vam ukažu dovoljno poverenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.