U trendu

Ako ovo ignorišete, ruže neće procvetati: Evo kako rešiti najčešći problem

Ako ste se zapitali zašto u pojedinim godišnjim dobima vaše ruže mnogo manje cvetaju i ne daju uobičajeno lepo i mirisno cveće, razlog može biti uobičajena bolest koja se lako može poseći u korenu.

Stručnjaci ističu da je u ovo doba godine posebno važno obratiti pažnju na male crne tačke, koje su najprepoznatljiviji simptom bolesti crnih pega.

To je jedan od najčešćih uzroka uvenuća lepih ruža i njihovog slabog cvetanja, koje karakteriše zatamnjeno, neprivlačno lišće koje vizuelno kvari izgled cele bašte. Na sreću, lako se može sprečiti i lečiti ako se otkrije na vreme.

Kako izlečiti pegavost ruža?

To je uobičajena gljivična infekcija koja se manifestuje pegama na cvetovima ili listovima i pojavljuje se od kraja proleća do kasne jeseni.

Ova bolest samo u retkim slučajevima dovodi do potpunog uvenuća biljke, ali sa njom će listovi vaše ruže požuteti, cvetanje će biti zaustavljeno, a ceo grm će biti skloniji novim bolestima i daljem propadanju.

Najveći problem crne pegavosti je ulazak u baštensko zemljište, jer se tada lako širi na druge biljke i može da napravi veliku i potencijalno trajnu štetu.

„Ne postoji lek za crne mrlje na ružama. Međutim, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste minimizirali efekte i sprečili biljke da uvenu“, kaže hortikulturista David Domonei za Express i objašnjava šta treba da se radi:

„Otkinite zaražene listove kada ih prvi put vidite u proleće da biste smanjili širenje. Uradite ovo samo ako imate tačnu dijagnozu crne mrlje, inače rizikujete nepotrebno uklanjanje listova, što može ograničiti sposobnost biljke da u potpunosti raste.’

Evo kako da sprečite crne tačke

Ako su vam ruže još zdrave, učinite sve što je potrebno da sprečite ovu bolest.

„Važno je da vaš grm ruže ima dovoljno vazduha. Zato, da ne biste smanjili cirkulaciju, nemojte saditi mnogo biljaka u neposrednoj blizini. Takođe, ujutru zalivajte ruže jer će se listovi brže osušiti nego ako uveče zalivate žbun’, zaključuje stručnjak, a prenosi Tportal.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.