Ako vam se moljci stalno pojavljuju po stanu, ova stvar će ih konačno uništiti zauvek

Otkrivate bezbroj kružnih rupa na svojim košuljama i džemperima? Onda su se noćni moljci verovatno proširili vašim ormanom. Jednostavan kućni lek bi sada trebalo da vam pomogne u borbi protiv štetočina

Ali da li lavanda zaista pomaže protiv moljaca?

Lavanda pomaže da se rešite moljaca – čak su i naučne studije to potvrdile. Ovi insekti ne podnose tipičan miris lavande i zato se radije drže dalje od njega. Nije bitno da li koristite svežu ili sušenu lavandu. U prodavnicama su dostupne i kuglice od moljca ili male kesice sa mirisom lavande. Alternativno, možete napraviti sopstvenu kesicu sa mirisom lavande.

Da li imate lavandu u svojoj bašti ili na balkonu? Odsecite nekoliko cvetnih grana i stavite cveće u male kese. Ako želite, možete koristiti i sušenu lavandu. Zavežite kese, a zatim ih stavite u orman da odbijete moljce. Inače, lavanda se može koristiti i kao preventiva protiv moljaca, da vam se uopšte ne nasele u ormanu. Još jedna prednost je što je lavanda prirodni kućni lek koji ne šteti ljudima ili životinjama.

Ako dugo koristite lavandu za borbu protiv štetočina, moljci bi se mogli naviknuti na miris. To znači da će se efekat odvraćanja vremenom smanjiti. Da biste to sprečili, trebalo bi redovno da obnavljate miris lavande u svom ormanu. Ponekad, međutim, miris lavande jednostavno nije dovoljan da se problem stavi pod kontrolu. Tada mogu pomoći samo hemijski proizvodi ili zamka sa lepkom, prenosi Jutarnji.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.