U trendu

Jedan predmet u kuhinji nikada niste oprali, a tu najčešće živi salmonela, upozoravaju stručnjaci

Kada čistimo kuhinju, nikad ne pomislimo na teglice sa začinima. Pazimo da uvek temeljno operemo daske za sečenje, radnu površinu, sudoperu, posuđe pa čak i kantu za smeće, a bočice sa začinima peremo retko ili nikada, prenosi City magazin.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti procenjuju da svake godine u SAD ima 1,35 miliona infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u Journal of Food Protection, naučnici su okupili 317 odraslih da pripremaju identične ćureće pljeskavice u kuhinjama različitih veličina. Neki su se kuvali u malim kuhinjama kakve imamo u našim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.

Ispitanici nisu znali da će njihova kuhinja kasnije biti testirana na salmonelu. U mlevenu ćuretinu je prethodno ubrizgana hemikalija koja deluje slično onome što bi salmonela uradila kada kontaminira površinu ili prostor.

Nakon kuvanja, uzimani su uzorci iz kuhinja kako bi se proverilo prisustvo salmonele. Objekti sa daleko najvećom učestalošću kontaminacije bili su teglice za začine.

Kontaminacija je otkrivena kod skoro polovine njih, odnosno njih 48. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 odsto posuda za deterdžente, dok ostali predmeti uopšte nisu bili kontaminirani.

Dr. Donald Šafner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi kada kuvaju u svojim domovima zaborave da obrisu teglice sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju, ovo istraživanje je pokazalo da svaka posuda sa začinima koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminirana i toga treba da budemo svesni prilikom kuvanja.

Simptomi salmonele:

– mučnina

– povraćanje

– proliv

– bol u stomaku

– groznica

– povišena temperatura

– glavobolja

– krv u stolici

Na šta treba posebno paziti:

– prljave ruke

– prljavi kuhinjski pribor

– prljava radna površina

Treba izbegavati:

– nedovoljno termički obrađeno meso

– kolače sa sirovim jajima

– već kuvanu hranu koja dugo stoji van frižidera

– nekoliko puta podgrevanu hranu

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar