U trendu

Kako da vratite belinu zavesama: Caka je u jednom prostom sastojku koji sigurno već imate kod kuće

Rezultat će vas oduševiti, jer će vaše zavese biti blistavo bele

Teško da postoji lepši ukras za prozore od blistavo belih lepršavih zavesa, puštenih da raskošno padaju ili elegantno pokupljenih u stranu uz pomoć lepe šnale za zavese.

Teško da postoji i nešto manje lepo od tih istih zavesa požutelih ili posivelih od centralnog grejanja, prašine, duvanskog dima…

Zavese bi trebalo prati na svaka dva meseca, a ako se u domu puši, poželjno je i češće, bilo koje da su boje, a pogotovo ako su bele. Redovno pranje zavesa obavezan je deo higijene doma. Ako se ne peru redovno, boja belih zavesa zna poprilično da se izmeni, ali čini se da i za to postoji rešenje.

Zapravo, nekoliko njih!

Ako perete zavese u mašini, koristite nežne programe, ali i nežne, i to tečne deterdžente, radije nego praškaste. Bolje je oprati ih ručno, ali tu je začkoljica ceđenje koje je malo teže, ali nije loše ni da zavese ostanu malo mokre kada se zakače nazada na garnišnu – težina će odraditi svoje i nećete morati da ih peglate.

Prirodan način da operete i izbelite svoje zavese jeste korišćenje sirćeta. Možete potopiti zavese u kadicu i dodati šoljicu sirćeta, a zatim ostaviti da odstoji bar sat vremena. Potom ih dobro isperite na ruke ili jednostavno ubacite u veš mašinu i uključite samo ciklus ispiranja ili omekšavanja. Po želji dodajte omekšivač.

Možete i potpuno preskočiti ručno pranje, već samo u bubanj zajedno sa zavesama stavite šoljicu sirćeta.

U odeljak za deterdžent stavite standardno sredstvo iza pranje veša, a najbolje deterdžent za pranje delikatnih tkanina, piše Good housekeeping. Drugi način je da u odeljak za omekšivač stavite kašiku vode i dve kašike sirćeta i uključite standardni ciklus pranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar