U trendu

Kako s lakoćom očistiti srebro kada potamni: Uz ovaj fantastičan trik vaš nakit i escajg će zasijati kao novi

Većina srebrnog nakita i i drugih stvari od ovog materijala danas je presvučena vrlo tankim slojem rodijuma, koji ima zadatak da zaštiti metal i učini ga svetlijim i sjajnijim. Međutim, ovaj tanki zaštitni „kaput“ se brzo troši zbog čega srebrni predmeti pocrne.

Srebro, osim na sumpor u vazduhu, reaguje i na parfeme, kozmetiku, sprejeve za kosu, kreme za ruke, pa čak i neke namirnice.

Srećom, postoje neki jednostavni i jeftini načini za uklanjanje mrlja, poliranje i čišćenje ovog materijala.

1. Pasta za zube

Ovo je klasičan, jednostavan recept za čišćenje srebra u „uradi sam“ duhu. Iscedite malu količinu paste za zube na meku krpu ili papirnu maramicu. Utrljajte nakit ili srebrno posuđe kružnim pokretima. Ostavite pet minuta, a zatim isperite pastu za zube vodom. Nakon ove procedure srebro će biti čisto i sjajno kao da ste ga kupili tog dana.

2. Aluminijumska folija + deterdžent za veš

Ovaj trik za čišćenje je prikladan za blago potamnelo srebrno posuđe ili nakit. Obložite činiju aluminijumskom folijom i napunite toplom vodom. Dodajte kašiku tečnog deterdženta za veš i dobro promešajte. Stavite svoje srebrne predmete unutra i pustite ih da se natapaju na minut. Izvadite srebro kuhinjskim hvataljkama, isperite mlakom vodom i stavite na papirni peškir da se predmeti osuše.

3. Kečap

Znamo da možda zvuči čudno, ali kečap odlično funkcioniše ako morate da uklonite mrlje sa srebra. Ova metoda je dobra ako imate samo jedan ili dva srebrna predmeta za čišćenje. Iscedite nekoliko kapi kečapa na papirni peškir i nežno protrljajte zatamnjeni srebrni pribor ili nakit.

Ako je neka „tvrdoglavija“ mrlja ostalo, nanesite kečap direktno na ove delove i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga istrljajte krpom od mikrovlakana i isperite vodom. Koristite meku četkicu za zube da dohvatite delove između pukotina

4. Aluminijumska folija + soda bikarbona

Ovo je jedan od najboljih recepata u arsenalu za čišćenje srebra. „Kupka“ od aluminijuma i sode je veoma korisna kada treba da očistite više stvari ili veće predmete – kao što su srebrni pribor za jelo, svećnjaci ili posuđe. Dno velikog pleha za pečenje prekrijte aluminijumskom folijom. Koristite keramičke ili staklene posude za pečenje nikada metalne da biste izbegli neželjene hemijske reakcije.

Napunite vodom i dodajte sodu bikarbonu. Treba vam 1,5 kašike sode za svake tri – četiri litre vode. Pustite da provri i stavite tamno srebro unutra na 15 sekundi. Izvadite srebro kuhinjskim hvataljkama. Ostavite srebrninu na papirnom ubrusu da se ohladi. I to je to. Ukoliko su slučajno ostale neke tvrdokornije mrlje – ponovite proceduru još jednom.

NAPOMENA: Nikada ne koristite ovaj recept za nakit sa obloženim dragim kamenjem.

5. Kukuruzno brašno + voda

Ako je vaše srebro izgubilo sjaj, ovaj recept će vam pomoći da ga vratite. Pripremite gustu pastu od vodenog kukuruznog brašna i nanesite je na srebrni predmet. Pustite da se smesa potpuno osuši i istrljajte je peškirom kako biste polirali površinu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar