U trendu

Na šargarepi ste primetili crne mrlje? Smete je konzumirati samo u jednom slučaju

Teško je zamisliti supu ili čorba od povrća bez šargarepe. Ovo zdravo korenasto povrće – koje pozitivno utiče na naš vid, ali ne u meri u kojoj smo u to ubeđeni od detinjstva, a može doprineti i zdravlju varenja, srca i kože – može se konzumirati na razne načine; kuvana, pečena, sirova… Međutim, ako se nepravilno čuva, na njoj se pojavljuju crne fleke, pa se postavlja pitanje da li je šargarepa ipak bezbedna za konzumaciju?

Ove tamne mrlje obično su uzrokovane gljivičnom bolešću, posebno gljivicom Thielaviopsis basicola, stanjem koje se zove crna trulež šargarepe. Ako su se fleke tek nedavno pojavile i izdašno se uklanjaju ljuštilicom ili nožem, šargarepa se može konzumirati, ali pod uslovom da nema gorak ukus. U tom slučaju, bacite je. Ako su se mrlje proširile i zahvatile ostatak ploda, takođe je najbezbednije baciti ih, prenosi Jutarnji.hr.

Šargarepa se može uzgajati u bašti i često se kupuje u plastičnim posudama iz prodavnica. Najbolji način za čuvanje je u frižideru, ali van plastične ambalaže koja podstiče rast gljivica. Zato šargarepu treba zaštititi od svetlosti, na temperaturi ispod pet stepeni Celzijusa. Preporuka bi bila da šargarepu kupujete na veliko bez plastične ambalaže – tako ćete izbeći otpad i moći ćete da je transportujete i čuvate direktno u platnenoj kesi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.