Ne postoji lepši ukras u bašti: Ovo predivno cveće raskošno cveta celo leto (foto)

Cveće zasađeno u visećim teglama jedan je od najlepših ukrasa kojim možete da oplemenite svoju baštu, ali problemi nastaju kada latice počnu da padaju i tako unesu nesklad u uređenu baštu. Ovo se posebno odnosi na divne fuksije, čiji roze-ljubičasti cvetovi cvetaju celo leto, ali bez odgovarajuće nege lako mogu da počnu da se osuše i padaju na travnjak.

Iskusni stručnjaci su svesni ovog problema i smišljaju jednostavna rešenja koja će ovu divnu biljku održati da bujno cveta do jeseni.

„Fuksije uvek izgledaju kao da su u punom zamahu, ali tokom leta postaju malo zahtevnije za održavanje“, kažu Džim i Meri Konpeti, koji se bave baštovanstvom više od 20 godina.

U održavanju fuksija važno je obratiti pažnju na tri specifične stvari koje su neophodne da bi dostigle svoj puni potencijal. Potrebna im je sadnja na tačnom mestu, zatim ispravna zemlja i zahvaćena mera tečnosti, a zatim dodavanje đubriva.

Kada je u pitanju položaj sadnje, odnosno količina sunčeve svetlosti, zavisi od sorte. Ipak, opšte pravilo je da im najviše smeta jako letnje sunce, pa bi idealan položaj bio onaj gde su izloženi suncu samo u ranim jutarnjim časovima, a tokom popodneva mogu da uživaju u hladovini.

„Dobra je ideja da uklonite teglu koja visi ako je tokom dana na direktnom suncu, jer se tako brzo suši i ne može da upije hranljive materije“, kaže baštovanski par za Express.

Ne sadite ih ni na mestu koje je sve vreme u senci, a dobra opcija je hlad tokom jutra i sunce u kasnim popodnevnim satima.

Prilikom zalivanja pazite na redovnost, jer se ova šarena biljka brzo suši, a koren se lako skuplja i smežura, što dodatno otežava upijanje vlage. Zemljište se ne sme preplaviti, pa pomaže i to što viseće saksije imaju otvore kroz koje će odvoditi višak. Računajte na to da se fuksije u visećim korpama zalijevaju češće od onih u zemlji.

Na kraju, da biste podstakli cvetanje, dodajte đubrivo.

„Ključno je ne stavljati previše đubriva odjednom jer to može izazvati preterani rast korena i listova, a sve na račun bogatijeg cvetanja“, napominju stručnjaci i savetuju korišćenje oslabljene doze tečnog đubriva na svakih sedam do deset dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.