U trendu

Nisu samo za zube: Da li ste znali da čačkalice možete iskoristiti i za ove stvari u svom domu?

Iako čačkalice koristimo najčešće za čišćenje zuba nakon obroka, one se mogu iskoristiti na raznorazne načine u domaćinstvu.

Stomatolozi upozoravaju da bi česta upotreba čačkalica mogla negativno uticati na zdravlje zuba i desni. Ali evo situacija u kojima bi one mogle da budu korisne!

Sprečava vodu da proključa

Uključili ste šporet, stavili šerpu s vodom na ključanje i začas je bilo svuda! Da biste sprečili da tečnost proključa i ostavi neurednu radnu površinu, stavite čačkalicu između poklopca i šerpe. Ovaj mali prostor će omogućiti pari da izađe i sprečiće izlivanje sadržaja.

Za ukusan pečen krompir

Ako želite da brže ispečete cele krompire, ubacite u njih četiri čačkalice. Tako će toplota brže prodreti do centra krompira i ubrzati proces pečenja. Postoji još jedan sjajan trik, možete poboljšati ukus jela metodom ‘spikinga’, odnosno ubodom namirnice, u ovom slučaju krompira, čačkalicom na koju ste prethodno zaboli komade slanine ili sušenog mesa, prenosi Večernji.

Tajna dobrog pečenja

Ovaj trik je dobro poznat većini kuvara. Uz pomoć čačkalice možete proveriti koliko su meso i kolači pečeni i podesiti temperaturu rerne u zavisnosti od željenog stepena toplotne obrade pripremljene hrane.

Čisti tastaturu

Kada prljavština uđe između dugmadi ili tastature vašeg telefona, umočite čačkalicu u alkohol i provucite je kroz zahvaćeno područje. Takođe možete koristiti ovaj trik u svakoj teško dostupnoj pukotini koju želite da očistite.

Pomaže pri nanošenju lepka

Da li često gubite živce kada pokušavate da pronađete početak na samolepljivoj traci? Zalepite čačkalicu na površinu lepljive trake nakon upotrebe i olakšajte rukovanje trakom sledeći put kada je koristite. Što se tiče tečnog lepka, možete ga naneti na male predmete i teško dostupna mesta uz pomoć čačkalice. Odličan način da sprečite da vam se zalepe prsti od super lepka!

Briga o biljkama

Čačkalica vam može pomoći da proverite vlažnost tla, tako da ako izvučete čistu čačkalicu, znaćete da je vašoj kućnoj biljci potrebno zalivanje. Takođe, ako ste primetili da se jedna stabljika savila ili joj je potreban oslonac, možete je obezbediti uz pomoć čačkalica. Zavežite ga kanapom pored slomljene stabljike, zalijte ga i hranite dok se potpuno ne oporavi. Čačkalice mogu biti korisne i u bašti kada treba da zaštitite male plantaže od neželjenih uljeza. Na primer, zabodite tri čačkalice u zemlju oko biljaka paradajza i tako sprečite da gusenice napadaju ovu biljku.

Popravka drvenog nameštaja

Čačkalica je najbolji alat za farbanje oguljenih delova i ogrebotina na nameštaju. Jeftiniji je, manji i uredniji od četke i omogućava vam da nanesete boju direktno na oštećenu površinu bez dodirivanja okolnog područja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar