U trendu

Ovu biljku nazivaju kraljicom zdravlja, svaka kuća treba da je ima

Ova biljka je glavna lepotica u našim vrtovima, a često je možemo videti kako lepo raste i u nekim domovima. Osim što izgleda moćno, ona to zaista i jeste.

Njena lekovita svojstva otkrivena su kada i ona sama, a to seže u daleku prošlost čak 3.000 godina pre Hrista u drevnoj Kini i Sumeru. Od tada ova biljka nezaobilazna je u domaćinstvima i svako od nas bi trebalo da ima barem jednu, a evo i zašto.

Aloja vera je ona biljka koju često susrećete u brojnim kozmetičkim preparatima upravo zbog njenih lekovitih svojstava.

Ustanovljeno je da gel aloje sadrži preko 240 hranjivih i lekovitih sastojaka i među njima vitamini A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu, više od 20 minerala, zatim magnezijum, mangan, cink, bakar, hrom, kalcijum, kalijum i gvožđe, 20 vrsta aminokiselina.

Zovu je i kraljicom zdravlja, a ublažiće brojne tegobe kao što su probavni i želudačni problemi, otoci, rane, ogrebotine. Pomaže u zaceljivanju kože, ali za rast kose.

Briga i uzgoj

Ovu biljku možete uzgajati na osunčanim daskama južnih ili istočnih prozora, a mlade biljke dobro je neko vreme držati u senci dok ne stasaju. Ima plitak koren stoga je dobro posaditi je u pliću i širu posudu.

Obavezna je drenaža (kamenje, pesak) pa tek onda zemlja. S obzirom na to da njeni mesnati listovi dobro zadržavaju vodu, zimi je potrebno zalivati je tek jednom mesečno dok je leto to najbolje raditi jednom nedeljno.

Temperatura u kojoj držite aloja veru nikada ne sme da padne ispod pet stepeni, stoga to uvek imajte na umu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар