U trendu

Pripremite muškatle za „zimski san“: 1 trik obećava da će cvetne lepotice biti bujne i sledeće godine

Omiljene cvetnice lako možete da sačuvate do narednog proleća

Muškatle su omiljeno baštensko cveće u većini kuća u Srbiji. Lake su ga uzgajanje, izdržljive i mesecima su okićene raskošnim cvetovima.

Da bi muškatle preživele zimu, pre prvih mrazeva trebalo bi ih orezati na oko 20 centimetara i ručno sa njih skinuti uvele listove i cvetove. Saksije i žardinjere sa muškatlama sklonite u dobro osvetljenu prostoriju u kojoj temperatura neće prelaziti desetak stepeni.

Za dodatnu uštedu energije biljaka tokom jeseni i zime skidajte sa njih mlade izdanke, jer je i muškatlama potrebno nekoliko meseci da miruju i da prikupe snagu za novo cvetanje. Zalivajte ih jednom u dvadesetak dana, tek toliko da zemlja na površini ne bude sasvim suva.

Ukoliko živite u malom stanu i nemate dovoljno prostora da smestite sve posude sa muškatlama, poslužite se trikom koji koriste uzgajivači.

Odsecite vrhove bez cvetova i stavite ih u hormon za oživljavanje koji stimuliše razvoj žilica, a onda posadite reznice u jednu veću saksiju ili žardinjeru i smestite je blizu izvora svetlosti.

Na proleće presadite reznice u saksije i uživajte u bujnim cvetovima do jeseni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar