U trendu

Profesionalni čistači otkrili 9 stvari koje nikada ne bi imali u svojim domovima

Čist dom može dovesti do boljeg zdravlja i može poboljšati vaše mentalno, fizičko i psihološko stanje. Međutim, održavanje koraka s čišćenjem može biti naporan posao, naročito ako provodite sate ribajući, brišući prašinu ili usisavajući, samo da bi vaš prostor već sutradan ponovo izgledao prljavo. Ali, postoje načini da si olakšate stvari i pojednostavite svoju rutinu čišćenja, a mnogo toga zavisi i od toga šta imate u svom domu. Zato su profesionalni čistači podelili stvari koje se lako izgrebu, zaprljaju i koje je teško očistiti. Zamena ili preispitivanje nekoliko stvari na ovom spisku mogla bi vam pomoći da značajno skratite vreme čišćenja, prenosi Real Simple.

1. Beli nameštaj i dekor

Iako beli nameštaj može pružiti sofisticirani stil i moderan izgled, neki profesionalni čistači kuća zaziru zbog mogućih problema. Na belim stvarima jače se vidi prljavština i zahteva češće čišćenje. Osim toga, budući da se ovaj nameštaj može lakše zaprljati, postoje i druge implikacije. Često čišćenje takođe može dovesti do bržeg trošenja i uništavanja ovih predmeta. Na primer, može biti teško održavati bele kuhinjske elemente čistima i netaknutima, međutim, boja se može oštetiti ako se prečesto riba.

2. Crni nameštaj i dizajnerski komadi

Crni kućni nameštaj i akcenti još su jedan uobičajeni izbor za taj elegantan, moderan dizajn. Ali, imajte na umu da takođe mogu postojati prepreke za čišćenje ovog stila. Crni predmeti mogu pokazati više prašine i otisaka prstiju. Umesto crnog ili belog dekora, radije odaberite nameštaj neutralne bež boje.

3. Previše drangulija

Znamo da te figurice, ramovi za slike, sveće, kolekcionarski predmeti i druge eklektične drangulije mogu imati veliku vrednost, ali njihovo čišćenje može zadavati glavobolju. Ako su vaše police, stočići za kavu ili ormarići zasićeni raznim predmetima, oni mogu zatrpati vaš dom i postati magneti za prašinu. Kada u kući ima mnogo stvari, ima više stvari koje treba premeštati da se iza i ispod obriše prašina. Kako biste pojednostavili svoju rutinu čišćenja, vaše omiljene predmete stavite u zatvoreni ormarić, gde se i dalje mogu izložiti, ali su izvan opšte cirkulacije vazduha te na taj način smanjujete količinu prašine, prenosi Večernji list.

4. Tepisi u kupatilima

Možda je iznenađujuće, ali postoje domovi koji još uvek imaju tepih u kupatilu. Ako ništa drugo, iz očiglednih razloga, bilo bi korisno barem ukloniti tepih oko WC-a. Nehigijenski je, lako je oštetiti ga i plodno je tlo za bakterije i plesan.

5. Beli dlakavi tepih

Kao i beli nameštaj, beli tepih s vremenom gubi boju i teško ga je održavati. Kad je još i čupav, teže je ukloniti mrlje s njega, a takođe može lako sakriti naušnice i druge manje dragocenosti koje se zahvate u usisivaču prilikom čišćenja.

6. Bele pločice

Iako beli pod može da deluje privlačno, stalni je izazov održavati ga u vrhunskom stanju iz dana u dan. Koliko god lipe bile, bele pločice pokazuju svaku dlačicu i mrlju prljavštine na sebi i ne izgledaju čisto i sveže dugo nakon čišćenja.

7. Klizna staklena tuš vrata

Još jedna poteškoća kod čišćenja kupatila koju treba izbegavati su klizna staklena tuš vrata, koja mogu uštedeti prostor i sprečiti curenje vode, ali imaju nedostatke u čišćenju. Ona su neverovatno teška za čišćenje i na njima se nakuplja plesan.

8. Mermerne ploče

Iako su mermerne ploče veliki hit u uređenju, neki stručnjaci kažu da njihovo čišćenje može biti izazov. Za razliku od drugih materijala, mermer je nežan i porozan. Zbog toga je skloniji ogrebotinama, mrljama i oštećenjima. Ako mermerne ploče postanu previše zamrljane i ne može da ih spasite, njihova je zamena takođe prilično skupa.

9. Jastuci, pokrivači i ćebad od veštačkog krzna

Iako veštačko krzno može biti mekano, toplo i uopšteno lepa vrsta materijala za ušuškavanje, ove dodatke takođe može biti teško čistiti i održavati. Veštačko krzno lako skuplja prašinu i druge ostatke. Mrvice hrane, dlake kućnih ljubimaca i čestice prašine zapnu između vlakana i ne odvajaju se lako čak ni ako ih operete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar