U trendu

Stručnjaci otkrivaju kako tačno podesiti radijator da uštedite stotine evra i imate topao dom

Ako tražite jednostavan način da uštedite na svojim računima, razmislite o termostatskim ventilima za radijatore (TRV), piše The Sun. Ako vaš sistem centralnog grejanja nema tajmer ili neki oblik kontrole za upravljanje izlazom energije u različite prostorije, ovi uređaji mogu dosta da pomognu. U različitim prodavnicama možete odabrati onu koja vam odgovara – i lako ih sami instalirati. Ali kada uložite u TRV, morate se uveriti da ih pravilno koristite. Ako ne, mogli biste otkriti da vas zapravo dodatno koštaju, objasnila je za The Sun ekspertkinja za grejanje Laura de Bara.

Takođe je rekla: „Ako se pravilno koriste, ovi uređaji mogu biti praktičan način da se spreči trošenje toplote u prostorijama koje se ne koriste. Ali većina ljudi pogrešno koristi TRV, što ih dugoročno košta više novca“.

Loše razumevanje je deo problema, kaže Laura.

Ona je rekla: „Ključ za optimizaciju njihove efikasnosti leži u razumevanju da TRV uređaji nisu vezani za temperaturu radijatora, već, što je najvažnije, za sobnu temperaturu. Sa podešavanjima u rasponu od ‘jedan’ do ‘pet’, TRV-ovi stalno prate sobnu temperaturu. zatim podesite protok vode kroz radijator kako biste održali izabranu temperaturu“, rekla je ona. „U prostorima koje ne želite da grejete, „opcija zamrzavanja“ je korisna.

Prema Home hack suprem-u, podešavanja od „jedan“ do „tri“ – sa temperaturama u rasponu od oko 10 do 20 stepeni – dovoljna su za većinu prostorija.

Laura je rekla: „Ono što ćete naći je da su podešavanja ‘četiri’ i ‘pet’ – oko 25 do 30 stepeni – retko potrebna.“

Stručnjaci tvrde da ispravna upotreba TRV-a potencijalno može prepoloviti vaš račun. Dakle, na osnovu ovoga, ako koristite TRV na pravi način, lako možete uštedeti nekoliko stotina evra, prenosi Jutarnji.

Laura je dodala: „Koristite svoje uređaje pravilno i oni će vam uštedeti novac – i smanjiti račun za grejanje ove zime.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.