U trendu

Trik vredniji od suvog zlata: Evo kako da pravilno zamrznete voće i povrće

Svi se mi nađemo u situaciji da imamo višak voća, povrća ili mesa. Ponekad kupujemo ili beremo iz naše bašte povrće i voće i da bi ga sačuvali od propadanja zamrzavamo

Evo osnovnog upustva i pravila kako se šta zamrzava, koliko dugo sme stajati u zamrzivaču  i šta se obično ne zamrzava.

Da Vam namirnice ne bi se osećale na zamrzivač redovno ga čistite, dezinfikujte sirćetom, Ja često stavim u zamrtzivač korice narandže i limuna isecdjenog. Kad kupite kafu ubacite praznu kesu u zamrzivač.. Pa da krenemo…

KAKO PRAVILNO ZAMRZNUTI BORANIJU
Najbolje je zamrznuti olovku boraniju žutu ili zelenu. Oprati očistiti i iseću na pola. Ja sam dodala i na kolutove šargarepu.  Bariti 5 minuta pa je prebaciti u hladnu vodu još 5 minuta. Izvaditi na krbu da se prosuši i ohladi. Spakovati u kese i po mogućstvu naaparatu izvući vazduh namirnice se bolje čuva.

OSTALO POVRĆE:
BROKOLI, KARFIOL KELJ: dobro oprati pod vodom od prljavštine i insekata koji se zavuku. pokidati cetove i blanširati 2 min.
PAPRIKA se ne mora blanširati ali se pečena zamrzava neljuštrena
CELER PAŠKNAT  2 minuta blanširanja
TIKVICA 2 minuta
PLAVI PATLIDŽAN oprati iseći na kolutove 2 cm potopiti u slanu vodu  5 min. pa blanširati 4 -5 minuta
NE ZAMRZAVATI krastavac.zelenu salatu, praziluk , krompir rotkvice
OSNOVNO PRAVILO ZA SVE POVRĆE: posle blanširanja staviti toliko u hladnu vodu koliko dugo se blanšira

MESO:
PILETINA: u zamrzivaču čuvati u komadima4-5 meseci, celo pile do 12 meseci SVUNJETINA: čuvati 4-6 meseci pečenje do 12 miseci IZNUTRICA: kovasica, džigerica, viršle 1-2 meseca MLEVENO MESO: čuvati 2-3 meseca JAGNJETINA: 9 meseci GOVEDINA čuvati u zamrzivaču do 12 meseci VOĆE:najbolje pakovati voće u kriškam, i očišćeno od peteljki.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)