U trendu

Čas drugi: lep glas

Glas i govor predstavljaju moćna oružja kada je ostvarivanje određenih potreba/želja u pitanju, čega većina ljudi i nije svesna. Korisno je znati da zapravo većinu performansi sopstvenog glasa možete kontrolisati, ili bar izmeniti da tako da budu prijatnije uvu. Naravno, stvari poput prirodne boje glasa nisu podložne suštinskoj izmeni, mada se i ona može u manjem stepenu korigovati.

Za početak, ne treba govoriti odviše brzo ili sporo. Brz govor je najčešće nerazgovetan, i prikazuje vas kao nervoznu osobu, što nikako ne želite. Potrebno je od početka odrediti jedan umeren govorni tempo, vodeći računa i o intonaciji, nizanju rečenica i uopšte, jednom skladnom govornom izrazu. Potrudite se da ne zamuckujete i da vam se misao ne prekida usred rečenice.

Pred odlazak na poslovni razgovor dobro je okvirno sastaviti teme o kojima će se govoriti, i uobličiti sopstveno mini-predstavljanje. Sigurnosti će doprineti ako jedanput „odglumite“ situaciju pred ogledalom.

Pravilno disanje takođe doprinosi boljem utisku. Pokušajte da dišete duboko, kao pred spavanje. Prednosti su dvostruke: uspostavljanjem pravilnog ritma disanja dovešćete organizam u smirenije stanje, a sam glas i kvalitet govora biće na daleko višem nivou. Registar u kojem govorite veoma je bitan – zaboravite podvriskivanje, šaptanje, usplahireni govor „devojčice“…

Postoje brojne vežbe kojima se svi pomenuti aspekti – brzina, disanje, registar pa i boja, postavljaju na pravilan način, čineći od vašeg glasa sredstvo zavođenja u najširem smislu. Ovo su mnoge kompanije na Zapadu odavno shvatile: organizuju se seminari/specijalne obuke gde zaposleni rade na unapređivanju svoje vokalne tehnike. Ne morate ići tako daleko, dovoljno je da dnevno uradite po koju vežbu – pročitate naglas neki tekst, ispričate priču deci, a rezultati neće izostati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.