U trendu

Hod po pesku

Putujete na more? Blago vama! Želimo vam da se što lepše provedete i odmorite. Postoji još nešto što možete da učinite, ako ste za to raspoložene – da malo više šetate po peščanim plažama. Hod po pesku na više načina može doprineti vašem zdravlju, a mi vam dajemo nekoliko primera.

Hod bosim nogama po suvom pesku naizgled deluje lako, ali nije – bosa noga upada u pesak i stalno mora da savlađuje otpor. To ima svojih dobrih strana, jer je već deset minuta hoda po suvom pesku dnevno blagotvorno po vaše zdravlje. Zbog toga što se krećete po nestabilnoj površini, sve vreme morate se truditi da održavate ravnotežu, a u tome učestvuju svi mišići nogu. Pored toga, hod bosim nogama po suvom pesku pomaže da se ublaže ili nestanu bolovi nastali zbog povreda tetiva.

Koristan je i hod bosim nogama po vlažnom pesku. Pored toga što će vlažan pesak delovati kao piling za vaše tabane, pola sata hodanja ujednačenom brzinom biće odlična vežba za srce i ceo kardiovaskularni sistem. Najbolje i najpraktičnije je da se ovakvom zanimacijom bavite ujutro, jer tada na plaži nema puno kupača, još uvek nije vrućina, a vazduh je pun joda.

Još jedna korisna stvar jeste šetnja duž obale, u moru do članaka. To je naročito blagotvorno ako imate problema s proširenim venama ili kapilarima ili ako patite od oticanja nogu. Najefikasnije je ako se šetnja počne u vodi do članaka, a zatim se zalazi sve dublje, dok voda ne dospe do kukova. Tako se vežbaju svi mišići nogu, a pošto u vodi težina tela postaje zanemarljiva, poboljšava se protok venske krvi.

Postoje i oni koji vole da trče po peskovitoj obali. To je super ideja, samo, u tom slučaju, obavezno obujte patike – prilikom trčanja može da dođe do povreda (da i ne spominjemo da je tada lakše prevideti parčence stakla ili malo oštriji kamen nego kad hodate), pa je stopala neophodno zaštititi. Tako ćete moći i opuštenije da trčite, umesto da se bojite na šta biste mogle da stanete.

Ono što većina i inače radi kada se nađe na plaži – naizmenično izlaganje suncu i ulaženje u morsku vodu – deluje veoma povoljno na mišiće nogu i na cirkulaciju. Efekat je sličan onome kada se tuširate naizmenično toplom i hladnom vodom – odlično za podsticanje protoka krvi i limfne tečnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.