U trendu

Liposukcija ne pomaže

Pisali smo već o tome da je jedan od glavnih faktora rizika za srčana oboljenja salo koje se skuplja oko struka, čak i više nego prekomerna telesna težina sama po sebi. Ovaj višak sala, takođe, povećava i rizik od nastanka visokog pritiska i dijabetesa. Podrazumeva se da ćete, ako se oslobodite tog viška sala, postati primetno zdraviji – ali nije nimalo svejedno na koji način se oslobodite tog viška.
Zdrav i ispravan način da to učinite bio bi kombinacija promenjenog režima ishrane i vežbanje. U težim slučajevima, neophodna je konsultacija s lekarom nutricionistom, koji će precizno odrediti kako ta promenjena ishrana treba da izgleda, a i vežbanje bi moralo da bude pod nadzorom. E, sad, ima i onih koji se trude sve da reše prečicom (a ko ne voli da se preko noći oslobodi problema?), pa se, umesto dijete i vežbanja, opredele za liposukciju.
U teoriji, liposukcija zvuči kao dobro rešenje. Jeste, trpećete bolove neko vreme, ali trpeli biste bolove i od upale mišića kad biste vežbali, barem u početku. Ovako, zaspite na operacionom stolu, a kad se probudite, sala više nema. Neko vreme vas boli, pa se oporavite i sve bude u redu. Ponovo ste vitki i ponovo ste zdravi. Zvuči suviše dobro da bi bilo istinito? I jeste suviše, ako ne dobro, onda suviše lako da bi bilo istinito.
U Engleskoj je sprovedena jedna studija nad 15 žena koje su se podvrgle liposukciji, a zbog viška sala oko struka imale su problema s povišenim šećerom, holesterolom i krvnim pritiskom. Posmatrane su tri meseca nakon liposukcije (niko nije ni očekivao da im se šećer, holesterol i pritisak baš odmah vrate na normalu) i ni nakon ta tri meseca nije došlo do zdravstvenog poboljšanja. Šećer, holesterol i krvni pritisak ostali su im visoki, pa su, samim tim, i dalje spadale u grupu s visokim faktorom rizika za nastanak srčanih oboljenja.
Varanje ponekad i može da prođe, ali kada se radi o zdravlju, izgleda da ne može. Ili se o zdravlju brinete na ispravan način – ili vam zdravlje bude (i ostane) narušeno. Pa, makar je u većini slučajeva moguć „popravni“…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike