Miris detinjstva

Juri ovamo, juri onamo, posao, pa nabavke, pa kuća, briga o porodici… Za ženu, često, kao da uopšte nema odmora; jedva da se nađe neki trenutak kad stignete da predahnete i da se malo opustite. Ponekad se sa nostalgijom setite detinjstva, koliko su tada (osim u ekstremnim slučajevima) stvari bile lakše i jednostavnije, kada su se drugi brinuli o vašim potrebama. Zašto se ne biste malo, samo malčice, vratile u detinjstvo? Napravile nešto poput malog izleta u detinjstvo? Nije teško – a moglo bi na lep i prijatan način da vam „napuni baterije“.

Jedan od načina je da pronađete svoje stare spomenare, dnevnike, mogu da posluže i školske sveske ili, recimo, neka knjiga koju ste dobile kao nagradu „za dobro učenje i vladanje“ ili na nekom takmičenju. Tu su i stara pisma, razglednice, porodični albumi… Prelistajte ih i podsetite se kako ste se tada osećale, o čemu ste razmišljale, šta ste sanjale, o čemu ste maštale…

Još jedan odličan način podsećanja na detinjstvo jesu mirisi. Miris hrane koju je vaša majka spremala, kolača koje je vaša baka pekla, možda mirišljava olovka ili gumica koju ste dobili na poklon kao devojčica, miris omiljenog cveća vaše majke od koga je cela kuća mirisala na vrt ili livadu… Ako se radi o hrani, pronađite recept i spremite je – time možete obradovati i sebe i ukućane. Donesite u kuću omiljeno majčino cveće ili nađite olovku sa istim mirisom kao ona koju ste imali kao devojčica. Mirisi deluju vrlo brzo: smesta će vas vratiti u relativno bezbrižne dane detinjstva, o kojima možete sanjariti, ili ih čak i podeliti sa partnerom i decom.

Sećate li se lutke koju ste imali kao devojčica, ili mede sa kojim ste spavale (i to dosta dugo, samo ste ga krile kad vam drugarice dođu, da se ne smeju)? Ukoliko ih niste sačuvale, možete i da nabavite nove (novu lutku, ili novog medu, ili…). Sam dodir mekanog pliša ili lutkine haljine vratiće vas u dane detinjstva, kada ste ispredale čitave priče o svojim omiljenim igračkama. Ukoliko želite, možete te priče i podeliti sa decom (svojom ili tuđom) – ako su u pravom uzrastu za tu vrstu priča, naravno.

Već će i jedno ovakvo vraćanje u detinjstvo učiniti da vam se na licu pojavi osmeh – probajte, i nećete se pokajati!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike