Mnogo buke ni oko čega

U javnosti se poslednjih godina sve češće vodi polemika povodom Dana zaljubljenih: činjenica je da je to zapravo katolički praznik, import sa Zapada, no da li ga treba slaviti ili ne… Postoje argumenti za i protiv, ali to nije ključni generator stresa kada je ovaj praznik u pitanju. Na Zapadu se odavno (a kod nas odskora) diže halabuka pred svaki 14. februar – šta kupiti voljenoj osobi, kako je na što bolji način iznenaditi i napraviti od tog dana pravu feštu. Uz gomile veb-sajtova koji nude „asortiman“ za Valentine“s Day (CNN je čak napravio specijalan sajt povodom ovog praznika), savete u vezi s kupovinom i vodiče tipa „kako preživeti“ – nije ni čudo da (možda romantičan) praznik predstavlja izvor nervoze i stresa.

Dobar savet za sve promućurne: pravi poklon ne poznaje „pravo vreme uručenja“ – valjda je za vas i voljenu osobu svaki dan praznik ljubavi. To sigurno ne važi za rigidne i formaliste (u tom slučaju zaista vodite računa da ne „promašite“ rođendan ili neki drugi važan datum). Čak i da vam se desi da zaboravite na praznik, to uvek možete ispraviti naknadnim gestom pažnje (mali savet – tim povodom pokušajte da izbegnete standardne i dosadne poklone kao što su dezodorans ili kravata).

Na svu sreću, Dan zaljubljenih je uspešno prošao i planeta se i dalje okreće uprkos propustu mnogih da upute čestitke svojoj „drugoj polovini“. Utešna misao je i to da, povrh svega, ovakvi globalni praznici najviše služe da isteraju pare iz džepa potrošača: mudro ste uspeli da zaobiđete još jednu zamku potrošačkog društva. Uostalom, odredite datum za svoj sopstveni Dan zaljubljenih koji ćete potom proslavljati u miru i tišini i bez propratnih kič elemenata (srca, mede, bljutave izjave ljubavi).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.