najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Najčešće sportske povrede

Bavljenje sportom je zdravo. Uz to je i trendi. Međutim, bavljenje sportom nosi i rizik od takozvanih sportskih povreda – skoro svaki sport donosi neki rizik. Da li to znači da se sportom ipak ne treba baviti? Ne, naravno, jer vam bez fizičke aktivnosti telo postaje slabo, a imunitet propada, što je veći problem od bilo koje sportske povrede. Da biste rizik od povrede sveli na minimum, evo nekih čestih povreda u sportu i saveta kako ih izbeći.
Nagnječenje čašice u kolenu: ova povreda nastaje zbog slabosti zgloba kolena. Dođe do rotacije butne kosti iz ležišta, a to uzrokuje trenje čašice i butne kosti. Na vašu sreću, i zglobove je, kao i ostale delove tela, moguće ojačati. U ovom slučaju pomoći će vam sklekovi – pored toga što jačaju ruke i ramena, jačaju i noge i povećavaju stabilnost. Dakle, zategnite mišiće zadnjice, spustite se na visinu od 15 centimetara od tla, pa se vratite u početni položaj. Radite tako deset puta svakog dana.
Pucanje mišića natkolenice: džogeri početnici skloni su tome da trče previše energično, "da što pre dođu u formu". Želja da se što je pre moguće vide lepi rezultati sasvim je razumljiva, ali neophodan je i oprez. Nužna je i dobra obuća za trčanje – jer je to, pored previše energičnog trčanja, glavni uzrok ovakve povrede; trčanje će zbog neadekvatne obuće vršiti preveliki pritisak na mišić natkolenice i on će pući. Dakle, nabavite dobre patike s dobrim uloškom za stopalo, uložak menjajte na svakih pretrčanih 80 kilometara (da, neophodno je menjati ga toliko često – uložak, za razliku od svoje noge, možete da kupite u radnji) i usporite malo. Dobra je i ideja da ojačate mišiće vežbama na steperu (mogu da posluže i stepenik ili niža stolica).
Upala tetive svoda stopala: do ove povrede najčešće dolazi kada nekoliko puta snažno udarite petu u toku energičnih aerobik vežbi. Da do ovakve povrede ne bi došlo, nosite patike s uloškom koji podupire svod stopala. Dobro je i da istežete stopalo na ivici stolice – tako ćete ga učiniti elastičnijim i izdržljivijim. Ukoliko već imate upalu, kotrljajte stopalom flašu s hladnom vodom, to bi trebalo da pomogne.

1 komentar
  1. Predrag Marković

    Imao sam problem sa povredom skočnog zgloba, jedno vreme sam kontinuirano išao na trčanje i na nordijsko hodanje. Povredu sam zadobio pre oko godinu i po dana, i sve i svašta sam probao do pre par meseci, kada sam probao Cai-Pan utrljavajući pomenutu kremu na zglob. To je neka mint-žalf krema koju sam dobio od prijatelja iz Danske. Posle toga sam se preporodio. Pojavi se bol i dalje s vremena na vreme, ali toliko zanemariljivo da ne mogu da verujem. Ukoliko imate sličnih problema, obavezno probajte. Vidim da se odskora pojavilo i kod nas.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike