Nemojte reći trudnoj prijateljici… (1)

Nije nepoznato da trudnice mogu da budu preosetljive na neke komentare, zbog hormona koji im u tom periodu divljaju telom. Bez obzira na eventualnu preosetljivost, postoje neke stvari koje, najčešće iz pristojnosti i poštovanja, ne bi trebalo reći trudnicama.
Da li ste planirali dete? Ovo je veoma lično pitanje, koje nije prikladno postavljati čak ni bliskim prijateljicama. Pored toga što njeno korišćenje ili nekorišćenje kontracepcije nije vaša stvar, ovakvo pitanje može da implicira još neke stvari – da niste sigurni da je za tu ženu sada dobro vreme da dobije bebu, da sumnjate da će se ona snaći s trudnoćom i majčinstvom… Čak i ako verujete da ona stvarno nije za majku, nezatraženo mišljenje obično je bolje zadržati za sebe, naročito ako se radi o tako intimnim stvarima.
Jao, dobićeš blizance! In vitro ili prirodnim putem? Ovo pitanje nipošto ne postavljati. Takva vrsta oplodnje je vrlo osetljiva tema, i ako je ona morala da joj pribegne, znači da je imala problema da ostane trudna prirodnim putem, i sasvim je sigurno da je osetljiva na to. Da je htela da vam kaže nešto više o tome, rekla bi vam sama. A ako će blizance dobiti prirodnim putem, vrlo je verovatno da su "in vitro" pitanje već mnogi postavili i da joj se to smučilo.
Šta, u sedmom si mesecu? Uopšte ne izgledaš tako! Vama se može činiti da je ovo kompliment njenom izgledu, ali buduća mama bi mogla to da čuje kao optužbu na svoj račun: da ne jede dovoljno, da je beba zato mala, da je već loša majka koja zanemaruje potrebe svog deteta. Naravno, ne treba komentarisati ni ako se raskrupnjala tokom trudnoće. Toga je svesna i sama, zna da je to normalno i ne želi da sluša o tome.
Sutra pročitajte o još nekim komentarima upućenim trudnicama koje bi trebalo izbeći.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike