Pivo – nezdravo?

Za alkoholne napitke se najčešće smatra da su nezdravi, i to je skoro uvek tačno. Kada se spominju pozitivni efekti nekog alkoholnog napitka na zdravlje, to skoro uvek bude crveno vino, i to veoma mala količina, posle jela. Za pivo neki u šali kažu da i nije piće nego hrana; drugi pak pominju „pivski stomačić“, koji nastaje nakon što se pivo duže vremena redovno konsumira u većim količinama. Ukratko, uglavnom se smatra da je pivo nezdravo – ali neka naučna otkrića to demantuju.

Naime, otkrilo se da ovaj napitak od hmelja sadrži antioksidante koji pomažu u zaštiti živog tkiva od kancerogenih hemijskih materija. Čak, za jedan od tih antioksidanata – ksantohumol, dokazano je da usporava rast postojećih ćelija kancera. Plus, konsumiranje piva može da posluži kao prevencija od osteoporoze. Kako sad to?
U proizvodnji piva koristi se čitavo zrno žitarice, što uključuje i ljusku, koja u velikoj meri pomaže u stvaranju visokoupijajuće forme koštanog silikona – a on služi za izgradnju kostiju i „podloga“ je za kalcijum i ostale važne minerale. Drugim rečima, pivo pomaže u izgradnji čvrstih kostiju.
Za koje pivo se opredeliti, svetlo ili tamno? Tamno sadrži više antioksidanata, pa je prema tome zdravije, ali, ako vam se više dopada ukus svetlog piva, možete se opredeliti i za njega – jeste da sadrži manje zdravih sastojaka, ali nije da ih uopšte ne sadrži.
Jedino na šta bi trebalo da obratite posebnu pažnju jeste količina piva koju konsumirate. To što je pivo korisno ne znači da je korisno opiti se; u zdravstvene svrhe, stručnjaci preporučuju da muškarci popiju dve čaše piva (čaša od tri decilitra, ne od jednog litra) dnevno, a žene jednu.
Možda ne možete da se napijete i tvrdite da to činite zbog zdravlja – ali možete da pijete manju količinu piva i da to medicinski bude sasvim opravdano. Dakle, živeli!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike