Postoji bizaran razlog zašto se žene porađaju u ležećem položaju

Postoji mnogo prednosti rađanja u čučećem položaju. Istraživanja su pokazala da se karlica može više raširiti kada je žena u čučnju ili oslonjena na ruke i noge, što zapravo skraćuje porođaj.

Dokazano je da ležanje na leđima prolongira porođaj i usporava kontrakcije, a ipak većina žena donosi decu na svet ležeći na leđima.

Logično je zapitati se kako je došlo do toga da se žene uopšte porađaju u tom položaju?

Žene u zapadnjačkim kulturama već preko 200 godina rađaju na leđima, a glavni krivac za to je francuski kralj Luj XIV.

– Pre tog vremena dokumenti pokazuju da je najrašireniji bio uspravan položaj – piše profesorka Loren Dundes za studiju objavljenu u American Journal of Public Health.

Kralj Luj XIV imao je 22 dvoje dece. Za to je imao dobar razlog – morao je osigurati naslednika prestola. Međutim, volio je da gledati kako se njegove žene porađaju.

– Luj je uživao da gleda žene koje rađaju, frustrirao ga je prikriveni pogled na porođaj kada se on odvijao na stolici za tu svrhu”. Zbog toga je insistirao na tome da žene leže na leđima, kao i da muške babice prisustvuju porođaju – objašnjava Dundes.

Učenjaci tvrde da je Luj XIV voleo da gleda porođaj iz perverznih razloga, navodi se u studiji. Na široke mase je možda uticao kralj koji je aktivno podržavao taj položaj na porođaju i tako se ideja proširila svetom.

– Uticaj kraljeve politike nije poznat, ali njegovo ponašanje i postupci morali su se u određenoj meri preslikati na stanovništvo – dodaje Dundes.

Od tog vremena ovaj položaj je dominantan usprkos nedostacima. I danas se koristi u mnogim kulturama, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.