U trendu

Protiv očnih infekcija

Zima i hladno vreme mogu doneti mnoštvo zdravstvenih problema ili bar pojačati rizik od njih. Ono što najčešće padne na pamet kad se na zdravstvene probleme zimi misli jesu različite prehlade, problemi sa sinusima, reumatski bolovi, a kad su žene u pitanju, i urinarne infekcije. Međutim, zimi su i oči izložene pojačanom riziku od oboljevanja.
U toku zime puno se boravi u zatvorenom prostoru, i to u prostoru koji se zagreva. Većina grejnih tela, kao što su radijatori, grejalice, termo-akumulacione peći takođe i isušuju vazduh. Pored toga, zbog malog prostora i nedovoljnog provetravanja, prostorije u kakvima zimi boravimo su maltene idealne za razmnožavanje različitih bacila. Sve to dovodi, između ostalog, i do problema s očima.
Prvi problemi koji se primete jesu osećaj neprijatnog grebanja unutar očiju, kao i crvenilo. Potom dolazi i osećaj pečenja unutar očiju, oči suze, nekada toliko da vam „procuri“ i nos. Alergijska reakcija ili konjuktivitis nisu nikakva retkost u zimskim danima, kao ni druge očne infekcije. Postoji li način da zaštitite oči u toku zime? Postoji!
Za početak, najbolje je redovno prati ruke i uopšte ne dirati oči ako to nije neophodno – to je najefikasnija preventiva, da i ne spominjemo da je to osnovna higijena. Ukoliko se znaci iritacije očiju ipak jave, odmah pokušajte s „veštačkim suzama“ u vidu kapi za oči – ima ih u svakoj apoteci. U većini slučajeva, to bi trebalo da reši problem.
Ako problem ipak ne bude rešen – ako se suzenje i crvenilo očiju ne smanjuju – ne preostaje vam ništa drugo nego da posetite lekara. On će, nakon potrebnih ispitivanja, prepisati neko jače sredstvo koje će efikasnije otkloniti smetnje. Nipošto ne savetujemo da isprobavate neko sredstvo na svoju ruku niti da odlažete posetu lekaru u nadi da će problem proći sam od sebe, jer tako rizikujete „divljanje“ infekcije, pa i trajno oštećenje vida.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike