najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Šta s ušteđenim vremenom?

Ako malo potražite unaokolo, nije teško naći gomilu saveta kako da uštedite vreme. Ti saveti neretko nisu loši; ono što u njima ne nađete jeste šta da uradite s vremenom koje ste tako uštedele, i onda se osetite kao da ti saveti uopšte ne vrede. Dobro, uštedele ste vreme, i šta s tim?
Nekima nije problem da nađu dobar način da provedu vreme koje su uspeli da dobiju. Mnogima, međutim, jeste. Uštedite vreme na kućnim poslovima – i onda uzmete da sređujete nešto drugo, i svejedno budete umorne. Nađete brži prevoz i tako uštedite vreme – da biste se zatrpale raznoraznim obavezama. Ili, baš vam je lepo što ste uštedele nešto vremena – a onda ga provedete buljeći u prazno ili besciljno menjajući kanale na televiziji, jer ste suviše umorne za nešto lepše i zanimljivije. I tako redom.
Postoji i druga varijanta, poslušate vi savete kako da uštedite vreme, kako da nešto uradite brže, ali vam onda to smeta, jer ste navikle da radite stvari nekom svojom brzinom, odgovaralo vam je tako, plus vam je odgovaralo da tim poslovima ispunite vreme, i ispadne da ste nešto uradile na način koji vam nije prijao i time dobile vreme s kojim ne znate šta ćete, osećate se izbačeno iz koloseka.
Šta učiniti? Razmislite da li vam svakodnevne obaveze zaista toliko smetaju. Nekima smetaju, ali ima i onih koji su navikli na svoju udobnu rutinu koja im odgovara, i zapravo i ne žele da uštede vreme, jer ga već u dobroj meri provode onako kako hoće. Ako vam zaista smetaju, razmislite šta biste radile kad biste uštedele nešto vremena, za šta vam je potrebno to vreme. Da možete da prošetate? Da se relaksirate u toploj kupki? Da pročitate neku knjigu? Da odete na masažu? Da upišete novi jezik? Važno je da imate bar neku ideju na šta želite da utrošite to ušteđeno vreme. Ta ideja može kasnije i da se promeni, ništa tu ne mora da bude striktno, bitno je da ideje ima, da ne ispadne da vam to dobijeno vreme zapravo smeta, da ga osećate kao teret.
Razmislite – a onda uštedite vreme, to jest prerasporedite ga na nešto drugo.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike