U trendu

Vaš instruktor i vi (2)

Vežbanje mora da bude postupno; ne možete preko noći naučiti da savršeno izvedete komplikovanu vežbu. Počinje se jednostavnijim vežbama, koje se izvode bez naprezanja – ne pokušavajte da se isforsirate niti da impresionirate bilo koga, jer time samo rizikujete povredu, a ništa ne dobijate. Vaš instruktor mora da pazi na to da vas postepeno uvodi u nove vežbe i da polako dodaje nove i složenije elemente. Bez žurbe!
Pored postupnosti, bitna je i sistematičnost. Instruktor mora da sistematski određuje vežbe i pravilno ih dozira svakom ponaosob. Ukoliko se vežba u većim grupama, posao instruktora je da izdvoji početnike, one koji slabije napreduju, kao i one sa zdravstvenim problemima i da svakom da posebna, njemu/njoj prilagođena uputstva. Još jednom: nemojte juriti da se pridružite iskusnijima – vežbanje slabijeg intenziteta uopšte nije neefikasno i odlična je priprema za buduće napore.
Važno je da budete uporni i ne prekidate vežbanje, jer ćete samo kontinuiranim radom postići maksimalne rezultate. Razni sitniji i krupniji problemi, kao i stalne obaveze svih mogućih vrsta mogu i činiće vas, bar povremeno, razdražljivim i krajnje neraspoloženim za vežbanje – ali pokušajte da se oduprete tome. Ako jednom ne dođete na trening, vrlo lako ćete naći izgovor da ne dođete još jednom, pa još jednom… Nemojte da vam propadne višemesečni trud! Setite se zašto ste uopšte i počele da vežbate i mislite na to kad god vam dođe da preskočite vežbanje.
Veoma je važno da aktivno vežbate. Šta to znači? Znači da morate biti prisutne i duhom, a ne samo telom. Najbolji efekat postići ćete ako, dok radite vežbe, razmišljate o tome na koji način ih izvodite, ako ste usredsređene na svoj pokret i osećate kako vam se koji mišić pomera, kao i ako slušate uputstva instruktora i radite u ritmu koji je on odredio. Sigurno je da će vaše vežbanje u tom slučaju biti efikasnije od vežbanja devojke do vas – ona možda radi pravilno, ali joj misli lutaju, ili od one koja brblja sa okolinom.
Vežbanje ne sme da bude monotono; ako stalno ponavljate jedno te isto, istim redosledom, isti broj puta, vrlo brzo će vam dosaditi i uhvatićete sebe kako razmišljate o kuvanju ručka ili najnovijem traču iz vaše firme. Posao je instruktora da vam često zadaje nove vežbe, kao i da menja redosled kojim ih radite, onoliko koliko je to moguće. Ako to ne uradi, slobodno tražite!
Za kraj, pratite promene koje su nastale u vašem organizmu, jer će vas one motivisati na dalji rad! U nekim fitnes centrima prate napredak svojih vežbača, a već na početku izračunavaju se idealne mere za svakog posebno. Ukoliko vaš fitnes centar to ne praktikuje, proverite povremeno svoju težinu, kao i svoj izgled u ogledalu. Neće biti promena preko noći (to što ste izgubile 200 grama na treningu je samo voda koju ste izbacile pojačanim znojenjem), ali ako budete uporne, sigurno ćete nakon nekog vremena primetiti kako vam se telo menja, i to prema vašem ukusu. Neka vas to motiviše na dalji rad kako biste mogle da zadržite stečenu figuru i, naravno, poboljšate je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.