najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Velike promene – preko malih koraka

Promene su svakom nekad potrebne, bilo male, bilo velike. Za mnoge promene smo svesni da bi bile veoma korisne po nas. Ali, veliku promenu može da bude teško sprovesti – tu može da bude korisno ako krenete malim koracima.
To ne važi za svakog. Nekome baš odgovara da veliku promenu sprovede odjednom. Na primer, da pušenje ostavi tako što jednostavno prekine, i nikad mu se ne vrati. Ili da alkohol ostavi na takav način. Postojaće tu kriza, ali može da se izvede – nekome bi bilo mučenje da to radi malim koracima.
Ali, nekome je baš malim koracima lakše. Na primer, ako se o cigaretama radi, postepeno smanjujete broj popušenih cigareta. Ili, kažete sebi da nećete zapaliti cigaretu sledeća tri dana. Onda možda neku popušite, možda ne, i ne dirnete cigarete sledećih pet dana. I tako postepeno povećavate.
Ili, ako se radi o promeni koja je i krupna i kompleksna, izdelite je na nekoliko manjih romena, i tako krenete. Korak po korak. Mic po mic. Ne mora sve odjednom – stići ćete vi već tamo, ne morate da stignete ovog sekunda.
Ako ste skloni tome da čak i velike promene sprovodite odjednom, onda vam verovatno neće prijati da to pokušate malo po malo. Tada biste mogli i da odustanete, da vam to bude preveliko mučenje. Ali, ako vas velike promene plaše, ako vas taj strah blokira, i to toliko da čak i promenu koju svog zdravlja i svog života radi, ili zdravlja svoje dece radi, smatrate neophodnom, ne sprovedete, onda biste mogle da pokušate sa malim koracima. Postepeno.
Probajte, ako mislite da bi moglo da uspe! Malim koracima, nekad toliko malim da vam se čini da zapravo to ni ne radite – a ipak stignete do željenog cilja, i budete zadovoljne postignutim.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike