U trendu

Ako vaše telo radi ove odvratne stvari, ne brinite: To znači da ste zdravi

Da li ste se ikada zapitali zašto imate ušni vosak ili zašto zapravo ispuštate gasove? Iako ove telesne funkcije mogu izgledati odvratne, one su zapravo korisne za održavanje vašeg ukupnog zdravlja.

Iako mogu biti smrdljivi, neugledni ili velika smetnja, potrebni su vam da bi funkcionisali optimalno. Ovo su neke od onih ‘odvratnih’ navika koje telo čini, što može značiti da ste zdravi, piše Huffpost.

Odlazak u toalet nekoliko puta dnevno

Ako imate pražnjenje creva više od jednom dnevno, možda mislite da je to problem. Međutim, to takođe može biti znak dobrog zdravlja. Većina ljudi je iznenađena činjenicom da u toalet treba da idemo dva do tri puta dnevno, ili svaki put posle obroka. Nije da ono što jedete treba odmah da izađe na drugu stranu, ali tada probavni sistem počinje da radi na izbacivanju onoga što ste jeli oko 12 sati ranije. Što efikasnije vaše telo uklanja otpad, to ćete biti zdraviji, piše HuffPost.

Proizvodnja voska u ušima

Ako ste ikada otišli ​​da očistite uši i pitali se šta se desilo sa svim tim voskom, znajte da niste sami. Svi imamo vosak u ušima i to je dobra stvar. Vosak dolazi iz posebnih žlezda i proizvodi se za podmazivanje i zaštitu unutrašnjeg ušnog kanala. Osim što stvara efikasnu barijeru protiv stranih čestica, vosak takođe ima antimikrobna svojstva da drži infekcije pod kontrolom. Većina nas misli da je ušni vosak odvratan i mnogi pokušavaju da ga uklone štapićima, ali je sigurnije da ga jednostavno pustite.

Ispuštanje puno vaginalne tečnosti

Iako može izgledati iznenađujuće da vaše telo luči vaginalnu tečnost tokom dana, ova tečnost je zapravo znak zdravlja. I to može biti praktično na različite načine – posebno ako pokušavate da zatrudnite ili ste seksualno aktivni. Cervikalna tečnost je tehnički izraz za fleke koje vidite na donjem vešu. Razlikuje se po boji i teksturi, ali idealna je bela: bistra, čvrsta i klizava. Ako pokušavate da zatrudnite, ova tečnost će pomoći spermi da stignu tamo gde treba da se sretnu sa jajnom ćelijom, ali takođe deluje kao prirodni lubrikant kako bi seks učinio zabavnijim i prijatnijim.

Ispuštanje gasova

Iako se izlučivanje gasova smatra neprijatnim, to je sasvim normalna i zdrava stvar i važan deo zdravlja creva. Kada jedete proizvode sa puno prebiotičkih vlakana, ovo vlakno prolazi kroz vaše debelo crevo netaknuto i pošto dobre crevne bakterije koriste ove prebiotike kao hranu za izgradnju više sopstvenih „vrsta“, one proizvode sopstveni „vetar“ ili „gas“ . Gas može biti znak problema kada je praćen drugim zdravstvenim simptomima koji mogu ukazivati na probleme sa varenjem, kao što su sindrom iritabilnog creva ili netolerancija na hranu. Ako vas boli stomak, imate dijareju ili vam se čini da lučite više gasova nego obično, obratite se svom lekaru.

Perutanje kože

Možda bi bilo neobično gledati kako vam se koža ljušti i pojavljuju se suve mrlje. Ali ovo je još jedan normalan proces u telu. Sapuni, krpe za pranje i sunđeri za tuširanje mogu da uklone mnogo mrtve kože, a da mi to ne primetimo, ali ako ima mesta na kojima se ne vrši piling, ne čudi ako se koža na tim mestima više ljušti, prenosi Večernji list.

Podrigivanje

Podrigivanje je način na koji telo izbaci višak gasova iz stomaka i iako može izgledati odvratno, to je normalna telesna funkcija. Kada progutamo hranu ili piće, ona prolazi kroz jednjak i ulazi u želudac gde želudačne kiseline i digestivni enzimi rade na razgradnji hrane na hranljive materije koje koristimo za energiju, a ta energija stvara gas u procesu. Ako uvek zadržavate svoje podrigivanje jer vam je neprijatno ili jednostavno ne volite da radite, onda ćete možda doživeti nadimanje i prenaduvavanje stomaka što može izazvati nelagodnost.

Sluz

Nakon duvanja nosa, najverovatnije ćete videti sluz u tkivu. Sluz prirodno proizvode ćelije u ustima, grlu, nosu i sinusima. Ima važnu ulogu u podmazivanju i zaštiti vaših gornjih i donjih disajnih puteva. Sadrži posebna antitela i proteine koji pomažu u borbi protiv štetnih mikroba koje mogu ući u vaš respiratorni trakt.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar