U trendu

Austrija traži 30.000 radnika – kuvara, konobara, sobarica

Kraj septembra za većinu radnika koji su radili na sezonskim poslovima u turizmu, znak je da njihov ugovor ističe i da je vreme za povratak kući.

Problem predstavlja dobijanje radne dozvole. Čak ni hrvatski radnici, sve do 2020. godine nemaju slobodan pristup austrijskom tržištu rada pa je potrebno za zapošljavanje dobiti radnu dozvolu.

Kako tamo zbog obima posla manjka radnika, a upravo su traženi ugostiteljski radnici – kuvari, konobari i sobarice, dobijanje radne dozvole ne bi trebao da bude problem.

Prema dostupnim podacima austrijski hoteli i restorani svake sezone traže oko 30.000 radnika, a velik deo njih upravo dolazi iz inostranstva, prenose hrvatski mediji.

Posredovanje pri zapošljavanju radnika u Austriji osnovna je delatnost kompanije Euro Career iz istarskih Banjola.

„Radimo s hotelima koji imaju četiri i pet zvezdica. U cilju nam je da radnik bude zadovoljan, da poslodavac bude zadovoljan i konačno da budemo zadovoljni i mi kao agencija“, pojašnjava Aleksandra Bertelt iz ove firme.

Prema iskustvima ranijeg posredovanja, poslodavac za većinu radnika osigurava smeštaj i hranu.

„Posredujemo za radnike tokom zimske, tako i tokom letnje sezone, ali i u objekte koji rade tokom cele godine, dakle pri zapošljavanju na neodređeno. Inače radimo sa poslodavcima na području Vorarlberga i Tirola”, kaže Bertelt i napominje kako je poznavanje nemačkog jezika važan uslov za dobijanje posla.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike