Crtani filmovi kao bebi-siteri

Nekim parovima seksualni život maltene prestane kad dobiju decu, ne samo posle porođaja, dok se žena oporavlja, već i kasnije. I ne samo onda kada su oboje preumorni od posla, brige o deci i svakodnevnih obaveza već i onda kada bi, teoretski, imali snage i vremena za vođenje ljubavi, ali ko će da pazi na decu?
Ima parova koji će s vremena na vreme odvesti decu malo kod bake i deke, a onda se posvetiti svojoj vezi, jer ne zaboravljaju da su i partneri u ljubavnoj vezi, ne samo i jedino mama i tata. Ima i onih koji će unajmiti bebi-siterku da na sat-dva izvede decu nekud da se poigraju, dok njih dvoje vode ljubav i posvećuju se jedno drugome. A šta kada baka ne može, a za bebi-siterku se nema novca? Tada može da posluži i DVD s crtaćima koje deca vole.
Kako to? Govorimo o vremenu kao što je nedelja ujutru – ne idete na posao, nema obaveza koje odmah ujutru moraju početi da se izvršavaju. Ali, deca su ustala, treba se pobrinuti za njih! Treba – možete im dati doručak, pustiti im DVD s omiljenim crtanim filmovima i reći im da mama i tata malo žele da budu sami, a oni neka gledaju crtiće. Ako je potrebno, vrata od spavaće sobe možete i zaključati. Ne brinite, ako za nešto budete baš hitno potrebni deci, čućete ih.
Ne kažemo da vaspitavanje dece treba prepustiti crtaćima, niti da treba navikavati decu, da vam ne bi smetala, da satima i satima sede ispred televizora. Ipak, povremeno, mališanima stvarno ništa neće faliti ako sat-dva odsede ispred televizora gledajući omiljene crtaće ili neke emisije prikladne svom uzrastu. Hoće li praviti problem što u tih sat-dva ne mogu u sobu kod mame i tate? Neće ako ih roditelji od početka naviknu da je takvo pravilo, jednostavno će to prihvatiti kao nešto normalno.
A svakako će im prijati što će mama i tata posle toga biti lepo raspoloženi i voljni da im se posvete, baš kao što će i partnerima prijati i vreme koje provedu nasamo i ono koje nakon toga provedu sa svojom decom. Srećniji i roditelji i deca, nikome ništa ne fali.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike