U trendu

Danas je Bogojavljenje (video)

Danas je Bogojavljenje, hrišćanski praznik u spomen na dan kad je Jovan Krstitelj na reci Jordan krstio Isusa Hrista.

Prema predanju, dok je Hristos izlazio iz vode, otvorila su se nebesa i na njega se, u obliku goluba, spustio Duh sveti rekavši: „Ovo je sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji“.

To je označilo objavljivanje Bogočoveka i njegovo javno uvođenje u spasiteljsku dužnost.

Prema predanju, u bogojavljenskoj noći otvara se nebo, a ko to opazi, Bog će mu ispuniti svaku želju. Veliki broj ljudi bude budan cele noći. Jedan deo zamisli želju tačno u ponoć. Želja, kakva god da je, mora biti jasna i glasna, nedvosmislena…

Foto: WikiImages/Pixabay.com
Foto: WikiImages/Pixabay.com

U poslednjim minutima Krstovdana, prema predanju, treba zamisliti jasno želju, pa u ponoć, na Bogojavljanje, pogledati u nebo i poželeti da se ona ostvari.

Kod Srba se od davnina Bogojavljanje slavi veoma živopisno. Veruje se da se na taj dan, u ponoć, otvaraju nebesa i da se tada svaka želja može ispuniti.

Bogojavljanjem se završava božićno svetkovanje, pa su u nekim krajevima Srbije do ovog dana išle povorke koledera ili korinđaša, kao i vertepaša i vodičara.

U narodu se ovaj dan zove još i Vodice ili Vodokršće upravo po imenu povorke. Na ovaj dan se osvećuje voda za koju se veruje da je lekovita i čudotvorna i naziva se bogojavljanska voda.

Postojalo je verovanje da će mlade devojke na bogojavljensku noć (18. na 19. januar) na nebu ugledati lik onoga za koga će se udati. U nekim krajevima devojke su koristile ogledalo da bi ugledale lik suđenog. Pored ogledala stavljale su se sveće, a moralo se voditi računa da se ogledalo slučajno ne pregreje i ne pukne. Umesto da mlada devojka ugleda lik onoga za koga će se udati, mogla bi postati žrtva još jednog narodnog verovanja – sedam godina nesreće u ljubavi.

1 komentar
  1. Anonimni

    Povodom praznika Bogojavljenja,u Herceg Novom, na Škveru je održano nagradno plivanje za bogojavljenskim krstom, u organizaciji crkvenih opština SPC Herceg Novi i VK „Jadran veterani“. Ove godine bio je rekordan broj plivača 68. Najmlađi učesnik bio je Đorđe Vasiljević (11), a najstarija Ruskinja Laura Fedorova (61). U plivanju je učestvovao i pravoslavac Faribors Farid iz Irana. Prvi do časnog krsta doplivali su Nikola Radonić i Igor Baltić. Pobjednici su dobili zlatnike, a najmlađi i nastraiji učesnik srebrne medalje.

Napišite komentar