Država traži način da dodatno zaštiti mlekarstvo

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je da će država učiniti sve kako bi zaštitila domaću mlekarsku industriju i najavila donošenje dodatnih mera zaštite.

“Vlada Srbije je spremna da uloži dodatna sredstva i da dodatno pregovara sa Direktoratom za poljoprivredu i ruralni razvoj EU i Evropskom komisijom i da uvede dodatne zaštitne mere kako bi se spasio mlekarski sektor u Srbiji”, kazala je ona na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati rada tog ministarstva u protekloj godini.

Bogosavljević Bošković nije mogla da iznosi detalje o tome koje će dodatne mere zaštite biti moguće, ali je kazala da uvođenje prelevmana nije jedina opcija.

“Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je potpisan i ne ostavlja mnogo mogućnosti za naknadne intervencije i izmene”, kazala je ona, ali je istakla da će država iskoristiti i najmanju mogućnost za pregovore.

Navela je da i danas zaseda radna grupa koja razmatra sve modele i mogućnosti, koji pored ostalog, kako je rekla, “znače i razgovor sa Briselom i eventualno utvrđivanje mogućnosti uvođenja prelevmana”.

Ministarka je rekla da očekuje da brzo budu poznata konkretna rešenja.

Prema njenim rečima, radnu grupu čine stručnjaci iz ministarstva, ali i sa fakulteta i instituta koji će razmatrati različite modele, a konačna odluka će biti doneta u skladu sa onim što je najbolje za domaće proizvođače.

Ona je podsetila da je vlada već preduzela određene mere zaštite mlekarske proizvodnje radi ublažavanja posledica prekomernog uvoza mleka i mlečnih proizvoda iz EU, kao što je interventan otkup viška mleka u prahu koji su od domaćih proizvođača kupile Republičke robne rezerve za 500 miliona dinara, ali i povećavanje dažbina na uvoz tih proizvoda iz EU.

Dodala je da su sačuvane i premije za mleko u ovoj godini, iako je zahtevano da budu ukinute ili smanjene, a povećane su i subvencije po kravi sa 20.000 na 25.000 dinara.

(Beta)

Ostavite komentar