U trendu

Gde grešimo kada u životu naiđemo na krizu: Vladeta Jerotić mudro objasnio sve u jednoj rečenici

Mudre su reči dr Vladete Jerotića

Dr Vladeta Jerotić bio je čuveni psihjatar, filozof, književnik, član SANU i profesor na Pravnom i Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu.

Njegove mudre reči danas su mnogima vodilja, a većinu nas njegov glas i ono o čemu govori teraju da se zamislimo i zapitamo.

U jednom intervjuu ispričao je gde grešimo kada u životu naiđemo na krizu.

Njegove reči zumiraju naše previde, pročitajte i razmislite o tome šta vi činite u teška vremena.

“Kada se nađe u krizi, čovek, skoro po pravilu, naslućuje dva načina kako da izađe iz krize. Jedan je način da iz nje što pre pobegne, izbegavajući po svaku cenu da sagleda i uzrok i posledice krize. Ovaj način je, nažalost, najčešći, ali sa posledicama koje su nedogledne i često tragične.

Drugi način, kome je svaki čovek u krizi takođe intimno sklon jeste da kroz razjašnjenje uzroka i očišćujuću patnju doživi nešto novo što ga može učiniti zrelijim, celovitijim, boljim kao čoveka. Tačno je da svaki čovek beži od patnje i bola, ali još je više tačno da je čovek biće patnje i bola od kojih nijedan čovek ne može da pobegne. Veliki je izazov pružen čoveku onim šta će on da učini sa patnjom i bolom. Da li će da ih negira i porekne, da li će da ih proglasi besmislenim ili će u svakoj ozbiljnijoj krizi videti opomenu i šansu za svoje sazrevanje?“, pitanjem nam je dr Jerotić dao odgovor, prenosi ordinacijatv.

(Sensa.)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.